Netradiční slané pečivo? Vyzkoušejte bagel!

Netradiční slané pečivo? Vyzkoušejte bagel!

Možná jste se s tímto pojmem setkali v nějaké knize, nebo ve filmu. Jedná se o tradiční židovské pečivo, který je dnes nepostradatelnou součástí snídaní napříč Amerikou. Nejčastěji se podává s lučinou, či jiným sýrem, nebo jako klasická obložená houska, na kterou jsme


Možná jste se s tímto pojmem setkali v nějaké knize, nebo ve filmu. Jedná se o tradiční židovské pečivo, který je dnes nepostradatelnou součástí snídaní napříč Amerikou. Nejčastěji se podává s lučinou, či jiným sýrem, nebo jako klasická obložená houska, na kterou jsme zvyklí. Zajímá vás jeho chuť? Vyzkoušejte ho! sf funcheap com

Suroviny:

  • 450 g hladké mouky (350 g hladké a 100 g hladké pšeničné chlebové -> ale postačí obyčejná hladká)
  • 300 ml teplé vody
  • lžička a půl soli
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 7 g sušeného droždí
  • sezamové semínko na posyp (nemusí být)
 

Příprava:

Do misky si nasypeme 7 g droždí, zalijeme 100 ml teplé vody(teplé, ne horké, ta kvasinky zabíjí a těsto potom nenakyne) a přidáme lžičku cukru. Metličkou vše prošleháme a necháme 10 minut stát. Do směsi přilijeme dalších 200 ml teplé vody, opět prošleháme a přelijeme do větší mísy, po částech zašleháváme mouku, kterou jsme si předem promísili se solí. Sůl se nikdy nesmí dostat do přímého kontaktu s kvasnicemi, protože je zabíjí stejně jako vařící voda. Dokud to jde, zašleháváme mouku metličkou, potom už hněteme jen vařečkou, Když přidáme všechnu mouku, vyklopíme si těsto na vál a hněteme ručně. S těstem se hezky pracuje, je hladké a pružné. Čas od času ho podsypeme moukou, aby se nám nelepilo k válu a opravdu dobře propracujeme do naprosto hladké konzistence, trvá to minimálně 5 minut. Těsto uložíme do mísy vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple nakynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, předehřejeme si troubu na 200°C, do velkého hrnce nalijeme dva litry vody, přidáme zbylý cukr a necháme vařit. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na 10 stejných kousků. Každý kousek zpracujeme (prohněteme) důkladně do kuličky, kuličku dobře zploštíme a uděláme do ní prstem nebo vařečkou díru. Bagel nasuneme na prst a krouživým pohybem prstu zvětšíme díru. Nebojte se díru udělat opravdu velkou, těsto vařením a pečením hodně nabude, a pokud byste díru udělali malou, vyšla by vám spíše houska bez otvoru než bagel. Bagely po čtyřech naházíme do vroucí vody a vaříme minutu, obrátíme a vaříme další minutu. Vyndáme na čistou a suchou utěrku, necháme důkladně oschnout, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem rozšlehaným se lžící studené vody. Pečeme asi deset až dvacet minut - celou dobu hlídáme -> že je hotovo zaručeně poznáme! ,) Podáváme se smetanovým sýrem typu Philadelphida, bagel můžeme sníst na slano i sladko, na mnoho způsobů.   Co říkáte? Zaujalo vás toto u nás netradiční pečivo? Mě velmi! Hodláte ho vyzkoušet? Podělte se s námi o zkušenosti!   Markét ,)