Po sérii sladkých receptů jsem se rozhodla přidat i pár pochutin slaných. Jak sami víte, vždy je potřeba ukojit všechny chutě a právě proto jsem si dnes vybrala recept na šátečky z domácího listového těsta, které se o vaše chuťové buňky postarají.
[caption id="attachme
Po sérii sladkých receptů jsem se rozhodla přidat i pár pochutin slaných. Jak sami víte, vždy je potřeba ukojit všechny chutě a právě proto jsem si dnes vybrala recept na šátečky z domácího listového těsta, které se o vaše chuťové buňky postarají.
[caption id="attachment_21814" align="aligncenter" width="415"]

Ilustrační foto[/caption]
Suroviny:
TĚSTO:
- 250 g 100% tuku Omega
- 400 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 pl oleje
- lněné, sezamové semínka, nebo celý kmín na posypání
NÁPLŇ:
- 200 g sýra typu Lučina
- 4 pl čerstvé nakrájené pažitky
- 4 prolisované stroužky česneku
- trochu soli a mletého pepře na dochucení
- 1-2 balíčky oliv bez pecky
Příprava:
Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku,tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto. Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.
Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme opět na polovinu.
Z každé půlky rozválíme cca 3 mm silný plát, nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do ,,šátečku". Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (cca 10 minut).
Co na to říkáte? Jednoduché, chutné a navíc náplň můžeme dle libosti obměňovat. Určitě oceníte i domácí těsto, oproti kupovanému. Máte s tímto receptem zkušenosti? Podělte se o ně v komentářích.
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)