Šátečky z domácího listového těsta!

Šátečky z domácího listového těsta!

Po sérii sladkých receptů jsem se rozhodla přidat i pár pochutin slaných. Jak sami víte, vždy je potřeba ukojit všechny chutě a právě proto jsem si dnes vybrala recept na šátečky z domácího listového těsta, které se o vaše chuťové buňky postarají.  [caption id="attachme


Po sérii sladkých receptů jsem se rozhodla přidat i pár pochutin slaných. Jak sami víte, vždy je potřeba ukojit všechny chutě a právě proto jsem si dnes vybrala recept na šátečky z domácího listového těsta, které se o vaše chuťové buňky postarají.  [caption id="attachment_21814" align="aligncenter" width="415"]drozdi cz Ilustrační foto[/caption]

Suroviny:

TĚSTO:
  • 250 g 100% tuku Omega
  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 pl oleje
  • lněné, sezamové semínka, nebo celý kmín na posypání
NÁPLŇ:
  • 200 g sýra typu Lučina
  • 4 pl čerstvé nakrájené pažitky
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • trochu soli a mletého pepře na dochucení
  • 1-2 balíčky oliv bez pecky
 

Příprava:

Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku,tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto. Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet. Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme opět na polovinu. Z každé půlky rozválíme cca 3 mm silný plát, nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do ,,šátečku". Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (cca 10 minut).   Co na to říkáte? Jednoduché, chutné a navíc náplň můžeme dle libosti obměňovat. Určitě oceníte i domácí těsto, oproti kupovanému. Máte s tímto receptem zkušenosti? Podělte se o ně v komentářích.   Markét ,)