Focaccia, neboli chléb chudých. Jak na něj?

Focaccia, neboli chléb chudých. Jak na něj?

Focaccia (čteme fokača), neboli chléb chudých je v dnešní době oblíbeným pokrmem ve všech italských restauracích. Tento chléb si kdysi připravovaly jenom chudší vrstvy, neboť je skoupý na ingredience, ale postupem času si ho oblíbili všichni. Vyzkoušejte ho i vy! Suroviny:


Focaccia (čteme fokača), neboli chléb chudých je v dnešní době oblíbeným pokrmem ve všech italských restauracích. Tento chléb si kdysi připravovaly jenom chudší vrstvy, neboť je skoupý na ingredience, ale postupem času si ho oblíbili všichni. Vyzkoušejte ho i vy!

simplyrecipes com

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 - 300 ml vody
  • 1/4 kvasnic
  • 1/2 pl hrubé mořské soli
  • 25 ml olivového oleje
 

Příprava:

Do misky si dáme vlažnou vodu, kvasnice a rozmícháme, přimícháváme po částech mouku. Takto nachystané těsto necháme pod utěrkou hodinu na teplém místě kynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvoříme placku. Na placku nalejeme olej, posypeme solí a prsty těsto mačkáme až vzniknou ďolíky. Necháme ještě nakynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220-250°C, 10-15 minut. Tento chléb se postupem času vylepšoval na mnoho způsobů, můžeme ho posypat olivami, sýrem, nebo udělat plněný vším, co máme rádi. Chuť tohoto těsta si určitě zamilujete. Dá se přikusovat k čemukoliv, klidně i při posezení u sklenky vína.   Vyzkoušeli jste recept? Jak vám chutnal? Podělte se s námi o vaše názory v diskuzi.   Markét ,)