Domácí salko a pikao snadno a rychle doma.

Domácí salko a pikao snadno a rychle doma.

Za inspiraci na tento recept musím poděkovat paní Romaně Víškové. Hned jsem ho vyzkoušela a musím říct, že se to s kupovaným nedá vůbec srovnávat. Chcete jej také vyzkoušet? Zde je recept! Suroviny: SALKO: 600ml mléka (ideálně čerstvé, plnotučné) 200g cukru krupi


Za inspiraci na tento recept musím poděkovat paní Romaně Víškové. Hned jsem ho vyzkoušela a musím říct, že se to s kupovaným nedá vůbec srovnávat. Chcete jej také vyzkoušet? Zde je recept! OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suroviny:

SALKO:
  • 600ml mléka (ideálně čerstvé, plnotučné)
  • 200g cukru krupice
  • 40g másla
  PIKAO:
  • 600ml mléka (ideálně čerstvé, plnotučné)
  • 300g cukru krupice
  • 40g másla
  • půl tabulky hořké čokolády
  • 2PL kakaa
 

Příprava:

Všechny ingredience přivedeme k varu, pak maličko snížíme plamen, vaříme cca 25 minut. Po celou dobu vaření trplělivě mícháme. Vypadá to, že se nic neděje, ale ke konci doporučené doby už na pohled hezky zhoustne. Ideální čas to vypnout a přelít do připravené nádobky. Jakmile začne v nádobě chladnout ještě trochu zhoustne. Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuju! Ještě bych ráda dodala, že je nejlepší dělat v co největším hrnci. Čím větší dno, tím rychleji bude uvařeno.   POSTUP PŘÍPRAVY NA PIKAO: Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300g cukru (podle chuti. Když budete v průběhu vaření koštovat dosladíte si to podle sebe), půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařila jsem ve velkém kastrolu 15 minut a pikao mělo požadovanou hustotu. Navíc se díky čoko a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné.   Jste milovníkem této pochutiny, nebo ji používáte minimálně, s ohledem na finanční náročnost? Tento recept si můžete připravovat doma, neboť náklady na výrobu jsou opravdu minimální. Vyzkoušeli jste? Podělte se s námi v diskuzi!   Markét ,)