Vánoční speciál: Perníčky. Už je máte hotové?

Vánoční speciál: Perníčky. Už je máte hotové?

K Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví, takže jsem si pro vás na každý den připravila jeden, z tradičních Vánočních receptů. Co to bude dnes? Typické české perníčky. Děláte je také? Pokud ne, zde máte inspiraci, jak na ně! Suroviny: 300 g medu 300 g cukru krup


K Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví, takže jsem si pro vás na každý den připravila jeden, z tradičních Vánočních receptů. Co to bude dnes? Typické české perníčky. Děláte je také? Pokud ne, zde máte inspiraci, jak na ně!

christmas-kid com

Suroviny:

  • 300 g medu
  • 300 g cukru krupice
  • 300 g tuku
  • 4 ks vajec
  • 1 dl mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 10 ks hřebíčku - rozdrtit
  • badyán mletý
  • anýz
  • velká lžíce kakaa (nebo více)
  • 800 g hladké mouky
 

Příprava:

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znovu promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice. Poté těsto vyválet na tloušťku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různé tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod. Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.   Máte svůj oblíbený recept, nebo zkoušíte stále nové a nové? Podělte se s námi v komentářích.   Zajímá vás, jak si perníčky ozdobit? Vsaďte na osvědčenou klasiku v podobě bílkové polevy. Nevíte, jak na ní? Zde je návod!  

Suroviny:

  • 1 bílek
  • cca 140 g moučkového cukru
 

Příprava:

Moučkový cukr dvakrát přesejeme přes jemné sítko (pokud důkladně cukr neprosejete, bude se vám ucpávat zdobící trubička). Přidáme bílek a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva. Pokud je poleva moc tuhá, přidáme pár kapek vody a naopak pokud je moc řídká, přidáme cukr. Polevu plníme do papírového kornoutu z pergamenového papíru nebo do speciálního zdobícího sáčku s plastovou trubičkou, můžeme začít zdobit. Do polevy můžeme přidat pár kapek citrónu, bude příjemně nakyslá.   Máte zdobení již za sebou, nebo vás teprve čeká? Pošlete nám fotku vašeho výtvoru a pochlubte se!     Markét ,)