Na tyto pražské koláče jsem dostala recept od své kamarádky ze Slovenska. Možná se vám to může zdát úsměvné, ale i tam jsou tyto koláče velmi oblíbené. A jelikož mi tento recept napsala svým rodným jazykem, budu vám ho tak prezentovat i já.
Suroviny:
CESTO:
Na tyto pražské koláče jsem dostala recept od své kamarádky ze Slovenska. Možná se vám to může zdát úsměvné, ale i tam jsou tyto koláče velmi oblíbené. A jelikož mi tento recept napsala svým rodným jazykem, budu vám ho tak prezentovat i já.
Suroviny:
CESTO:
- 250 g polohrubá múka
- 250 g hladká múka špeciál
- 150 ml vlažné mlieko
- 3 PL práškový cukor
- 1 ks vajce
- 30 g droždie čerstvé
- 4 PL voda
- 250 ml majolka
DROBENKA:
- 30 g maslo
- 30 g práškový cukor
- 50 g hrubá múka
KRÉM:
- 200 ml mlieko
- 1 balíček vanilkový cukor
- 100 g studené maslo
- 1,5 PL solamyl
- 3 PL práškový cukor
- 500 ml smotana na šľahanie
- 2 ks stužovač šľahačky
NA POTRETIE:
Příprava:
Cesto:
Pripravíme si kvások z 2 dcl vlažného mlieka a trochu cukru. Polohrubú a hladkú múku zmiešame, preosejeme, pridáme zvyšný cukor, štipku soli, vajce, majolku, 4 lyžice vlažnej vody, zvyšok vlažného mlieka a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov. Uložíme ich na papier na pečenie, po 4 bochníčkoch na jeden plech, nakoľko zväčšia svoj objem. Rukou každý pritlačíme na plocho, potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka, posypeme drobenkou a necháme podkysnúť 40 minút. Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút. Necháme vychladnúť.
Drobenka:
maslo, práškový cukor a hrubú múku spracujeme rukou, aby mala sypkú konzistenciu.
Krém:
z mlieka odoberieme asi 3 lyžice a rozpustíme solamyl. Zvyšné mlieko, maslo, práškový a vanilkový cukor rrozpustíme, prilejeme solamyl s mliekom a uvaríme na kašu. Necháme vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačmi a zmiešame s vychladnutou kašou.
Pomocou cukrárenského vrecka naplníme koláče, ktoré sme priečne prekrojili. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame.
Doufám, že jste se ve slovenském jazyce neztratili a upéct jste zkusili. Jak se povedlo? Sdělte nám své dojmy do komentářů.
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)