Honí vás mlsná? Vyzkoušejte pražské koláče!

Honí vás mlsná? Vyzkoušejte pražské koláče!

Na tyto pražské koláče jsem dostala recept od své kamarádky ze Slovenska. Možná se vám to může zdát úsměvné, ale i tam jsou tyto koláče velmi oblíbené. A jelikož mi tento recept napsala svým rodným jazykem, budu vám ho tak prezentovat i já.   Suroviny: CESTO:


Na tyto pražské koláče jsem dostala recept od své kamarádky ze Slovenska. Možná se vám to může zdát úsměvné, ale i tam jsou tyto koláče velmi oblíbené. A jelikož mi tento recept napsala svým rodným jazykem, budu vám ho tak prezentovat i já. bonvivani sk  

Suroviny:

CESTO:
  • 250 g polohrubá múka
  • 250 g hladká múka špeciál
  • 150 ml vlažné mlieko
  • 3 PL práškový cukor
  • 1 ks vajce
  • 30 g droždie čerstvé
  • 4 PL voda
  • 250 ml majolka
DROBENKA:
  • 30 g maslo
  • 30 g práškový cukor
  • 50 g hrubá múka
KRÉM:

  • 200 ml mlieko
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 100 g studené maslo
  • 1,5 PL solamyl
  • 3 PL práškový cukor
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 2 ks stužovač šľahačky
NA POTRETIE:
  • 1 ks žĺtok
  • trochu mlieko
 

Příprava:

Cesto: Pripravíme si kvások z 2 dcl vlažného mlieka a trochu cukru. Polohrubú a hladkú múku zmiešame, preosejeme, pridáme zvyšný cukor, štipku soli, vajce, majolku, 4 lyžice vlažnej vody, zvyšok vlažného mlieka a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, aby zdvojnásobilo svoj objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov. Uložíme ich na papier na pečenie, po 4 bochníčkoch na jeden plech, nakoľko zväčšia svoj objem. Rukou každý pritlačíme na plocho, potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka, posypeme drobenkou a necháme podkysnúť 40 minút. Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút. Necháme vychladnúť. Drobenka: maslo, práškový cukor a hrubú múku spracujeme rukou, aby mala sypkú konzistenciu. Krém: z mlieka odoberieme asi 3 lyžice a rozpustíme solamyl. Zvyšné mlieko, maslo, práškový a vanilkový cukor rrozpustíme, prilejeme solamyl s mliekom a uvaríme na kašu. Necháme vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačmi a zmiešame s vychladnutou kašou. Pomocou cukrárenského vrecka naplníme koláče, ktoré sme priečne prekrojili. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame.   Doufám, že jste se ve slovenském jazyce neztratili a upéct jste zkusili. Jak se povedlo? Sdělte nám své dojmy do komentářů.   Markét ,)