Inspiraci na tento dort jsem našla na internetu. Přiznám se, že jsem si na něj ještě netroufla, nicméně mě velmi zajímá. A proto přicházím s receptem zde a ptám se - vyzkoušeli jste? Jedná se o vyšší level, nebo zvládne i ,,průměrná pekařinka"? Budu ráda za vaše postřehy
Inspiraci na tento dort jsem našla na internetu. Přiznám se, že jsem si na něj ještě netroufla, nicméně mě velmi zajímá. A proto přicházím s receptem zde a ptám se - vyzkoušeli jste? Jedná se o vyšší level, nebo zvládne i ,,průměrná pekařinka"? Budu ráda za vaše postřehy!
[caption id="attachment_30599" align="aligncenter" width="504"]

foto: pradobroty.cz[/caption]
Suroviny:
Piškoty:
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo cca 1/3 vanilkového lusku)
- špetka soli
- 1 lžíce cukru krupice (do bílkového sněhu)
- 70 g hladké mouky
- moučkový cukr na posypání
Ovocné želé:
- 400 g lesního ovoce (lze bez problémů použít i mražené)
- 50 g cukru krupice
- 2 lžičky mleté želatiny (cca 8g) nebo 4 plátky želatiny
Krém:
- 75 g smetany ke šlehání
- 90 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 375 g mascarpone
- 250 g tvarohu
Příprava:
Na výrobu charlotty budeme potřebovat dortovou formu s průměrem 22 cm a kulatou nádobu s průměrem 18 cm na ovocné želé (poslouží menší dortová forma a nebo hrnec s rovnými stěnami). Lze použít i trochu větší dortovou formu, ale je nutné dodržet, že menší nádoba (do které se dělá ovocné želé) musí mít v průměru cca o 4cm méně
Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vložíme do mísy a začneme je šlehat. postupně přidáváme cukr (100g) a vanilkový extrakt (nebo semínka z 1/3 vanilkového lusku) a stále šleháme ještě několik minut dokud se nevytvoří hustá, světle žlutá směs, ve které se při zvednutí (vypnuté) metly tvoří tenké stužky.
Bílky vyšleháme s troškou soli do tuhého sněhu. Přidáme lžíci cukru a pokračujeme ve šlehání až se na povrchu objevují tuhé vlnky (netrvá to dlouho).
Zamícháme sníh a mouku do žloutkové směsi - postupujeme po částech, vždy čtvrtinu sněhu a čtvrtinu mouky do žloutkové směsi a pečlivě, ale opatrně zamíchat. A ještě 3x stejným způsobem do spotřebování veškeré mouky a sněhu.
Těsto přendáme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou s průměrem asi 1cm.
Troubu rozpálíme na 180°C.
Tvarování piškotů:
Připravíme si dva plechy a pečící papíry. Na papíry nakreslíme 2 kruhy s průměrem 22 cm (já na papír položila dortovou formu a tužkou jí na papír obtáhla, papír jsem pak otočila, aby tuha byla dole a neobtiskla se na těsto). Zdobícím sáčkem s piškotovým těstem vyplníme nakreslené kruhy tak, aby zůstal asi 1cm okraj (jinými slovy vytvoříme kruhy o průměru 20cm) - máme připravené dva tenké piškotové korpusy.
Zbytek těsta použijeme na boky dortu - budeme potřebovat pás dlouhý asi 70cm. Tvoříme asi 10cm dlouhé a 3 cm široké piškoty, které kreslíme cca 1mm od sebe (pečením naskočí a spojí se, já to kreslila jako pás a nemám to díky tomu tak hezké).
Syrové piškoty posypeme asi 1-2 mm vysokou vrstvou moučkového cukru a necháme vsáknout.
Vložíme plechy do rozpálené trouby a pečeme do zlatova asi 8-12 minut.Upečený piškot musí být nahoře křupavý a uvnitř suchý, ale měkký.
Mezitím si boky dortové formy (22cm v průměru) vymažeme máslem a přilepíme na ně pečící papír.
Po upečení necháme těsto chviličku zchladnout (cca 10 minut) a pak škrabkou sejeme piškoty určené na boky dortu a vložíme je do formy pocukrovanou stranou ven (takže se budou pocukrovanou stranou dotýkat pečícího papíru). Kulaté piškotové pláty sejmeme z papíru (resp. sloupneme papír z placek) a necháme vychladnout na mřížce.
Pokud bychom nechali piškoty na boky dortu vychladnout úplně, pás by ztvrdnul a nešel by bez popraskání ohnout do dortové formy.
Ovocné želé:
Do misky s trochou vody namočíme želatinu a necháme ji aspoň 10 minut bobtnat. Mezitím si ovoce vložíme do kastrůlku, zasypeme cukrem a dáme vařit na střední plamen. Ovoce chvíli povaříme (pokud bylo zamražené, dbáme na to, aby se rozmrazily všechny kusy), necháme pustit šťávu, ale ne rozvařit všechny kousky. Sundáme z ohně a vložíme do směsi želatinu. Směs rozmícháme, aby se všechna želatina zcela rozpustila. Necháme maličko zchladnout (ale jen tak, aby celá směs nezačala tuhnout).
Mezitím si menší formu (18 cm v průměru) vyložíme folií. Ovoce nalijeme do formy a dáme vychladit na minimálně 4 hodiny do lednice. Po této době by želé mělo být zcela ztuhlé.
Smetanu, cukr, mascarpone a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku vložíme do mísy. Elektrickým šlehačem na poloviční výkon vše promícháme a následně na nejvyšší otáčky asi 2 minuty šleháme. Vznikne velmi tuhý krém. Potom snížíme otáčky a po částech zašleháme tvaroh.
Skládání dortu:
Do dortové formy, která má boky vyložené piškoty, vložíme na dno první piškotový korpus (pocukrovanou stranou nahoru). Vezmeme třetinu krému a rozetřeme jí na spodní plát.
Z lednice vyndáme želé, pomocí folie ho vyndáme z formy/hrnce, folii odstraníme a želé vložíme do formy na krém.
Na želé natřeme druhou třetinu krému a přikryjeme druhým piškotovým plátem opět pocukrovanou stranou nahoru. Na piškot rozetřeme zbytek krému a ozdobíme ho čerstvým ovocem.
Dort dáme vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny.
Pokud dort neplánujeme zkonzumovat nejpozději druhý den, potřeme ovoce dortovým želé, aby neoschlo a nezačalo se kazit.
Vyzkoušeli jste? Napište, jak vám chutnalo.
Markét ,)
Autorem receptu i fotek je Marcela z
www.pradobroty.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)