Středeční pochutina - jahodová Pavlova! Tu musíte vyzkoušet!

Středeční pochutina - jahodová Pavlova! Tu musíte vyzkoušet!

Pavlova je dezert z pečeného krému, ze šlehaných bílků, který se zdobí ovocem a šlehačkou. Je to národní pochutina v Austrálii i Novém Zélandu. Obě tyto země si na ní zakládají. Jedná se o takovou lahůdku, že se její oblíbenost rozšířila už téměř do celého světa. V


Pavlova je dezert z pečeného krému, ze šlehaných bílků, který se zdobí ovocem a šlehačkou. Je to národní pochutina v Austrálii i Novém Zélandu. Obě tyto země si na ní zakládají. Jedná se o takovou lahůdku, že se její oblíbenost rozšířila už téměř do celého světa. Vyzkoušejte ji i vy.  [caption id="attachment_33550" align="aligncenter" width="480"]SONY DSC foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

PUSINKY:
  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky škrobu
KRÉM:
  • 650 ml smetany
OVOCE:
  • 300 g jahod
  • 30 g cukru krupice
 

Příprava:

Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C. Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá). Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob. Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné, naopak vlnitý povrch dodává na rustikálnosti:o) Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstávají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout. Smetanový krém připravíme tak, že jej vyšleháme do vhodné konzistence. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit. Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:
  • bílková pusinka
  • rozetřený krém
  • na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat)
  • pokapeme jahodovým sirupem
  Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?   Markét ,)   Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.