Středeční pochutina - jahodová Pavlova! Tu musíte vyzkoušet!

Pavlova je dezert z pečeného krému, ze šlehaných bílků, který se zdobí ovocem a šlehačkou. Je to národní pochutina v Austrálii i Novém Zélandu. Obě tyto země si na ní zakládají. Jedná se o takovou lahůdku, že se její oblíbenost rozšířila už téměř do celého světa. V

Suroviny:
PUSINKY:- 6 bílků
- špetka soli
- 250 g cukru krupice
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky škrobu
- 650 ml smetany
- 300 g jahod
- 30 g cukru krupice
Příprava:
Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C. Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá). Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob. Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné, naopak vlnitý povrch dodává na rustikálnosti:o) Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstávají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout. Smetanový krém připravíme tak, že jej vyšleháme do vhodné konzistence. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit. Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:- bílková pusinka
- rozetřený krém
- na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat)
- pokapeme jahodovým sirupem
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)