Vítejte u dalšího dílu vánočního speciálu, tentokráte věnovanému cukroví, které u naší rodiny vždy najdete na vánočním stole. Tuto delikatesu jsme si ovšem nikdy netroufli vyrábět sami doma, až před rokem a od té doby nechceme jiné. Vyzkoušejte také.
Suroviny:
1
Vítejte u dalšího dílu vánočního speciálu, tentokráte věnovanému cukroví, které u naší rodiny vždy najdete na vánočním stole. Tuto delikatesu jsme si ovšem nikdy netroufli vyrábět sami doma, až před rokem a od té doby nechceme jiné. Vyzkoušejte také.
Suroviny:
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- rozpuštěný 100% tuk nebo olej na vymazání formiček
- 300 ml smetany na šlehání
Příprava:
Předehřejte troubu na 180–190 °C. Vejce, žloutky a oba cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.
Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.
Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks.
Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.
Co říkáte? Očekávali jste něco komplikovanějšího? Já dříve také. ,)
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)