Vánoční pečení díl 10: Domácí rakvičky. Opravdová delikatesa.

Vánoční pečení díl 10: Domácí rakvičky. Opravdová delikatesa.

Vítejte u dalšího dílu vánočního speciálu, tentokráte věnovanému cukroví, které u naší rodiny vždy najdete na vánočním stole. Tuto delikatesu jsme si ovšem nikdy netroufli vyrábět sami doma, až před rokem a od té doby nechceme jiné. Vyzkoušejte také. Suroviny: 1


Vítejte u dalšího dílu vánočního speciálu, tentokráte věnovanému cukroví, které u naší rodiny vždy najdete na vánočním stole. Tuto delikatesu jsme si ovšem nikdy netroufli vyrábět sami doma, až před rokem a od té doby nechceme jiné. Vyzkoušejte také. rakvika

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • rozpuštěný 100% tuk nebo olej na vymazání formiček
  • 300 ml smetany na šlehání
 

Příprava:

Předehřejte troubu na 180–190 °C. Vejce, žloutky a oba cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude. Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou. Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní. Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks. Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné. Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.     Co říkáte? Očekávali jste něco komplikovanějšího? Já dříve také. ,)   Markét ,)