Středeční pečení a jahodová Pavlova! Vyzkoušejte!

Středeční pečení a jahodová Pavlova! Vyzkoušejte!


Vítejte u dnešního receptu, který bude věnován, jak už název napovídá delikatese, jménem Pavlova! Jedná se o dort z pečeného krému, ze šlehaných bílků a oblíbený je především v Austrálii a na Novém Zélandu. Je ale tak dobrý, že jej připravují domácnosti na celém světě. Nebuďte pozadu ani vy! 

Suroviny:

Na pusinky:

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky škrobu

Krém:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 g tučného tvarohu
  • 45 g cukru moučka

Jahodový sirup

  • 300 g jahod
  • 30 g cukru krupice

 

Příprava:

Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C. Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá). Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob. Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné. Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstáváají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout. Krém: Originální krém na pavlovu je pouze a jen vyšlehaná smetana. Pokud tedy chcete originální náplň, ušlehejte 650 ml smetany a máte krém hotov. Je možné, že krém nebude na všechny pusinky stačit, záleží hlavně na tom, kolik ho budeme vrstvit na jednotlivá patra. Někdo dává míň a někdo víc,  tak pokud vám krém nebude stačit, prostě přidělejte další. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit. Vrstvení dezertu: Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:

  • bílková pusinka
  • rozetřený krém
  • na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat:o))
  • pokapeme jahodovým sirupem.

 

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?    

Markét    

 

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.