V průběhu 6. ročníku Chřesfestu budou moci návštěvníci ochutnat chřestové speciality vařené pod pokličkou špičkových šéfkuchařů. Pro milovníky chřestových dobrůtek budou připravené saláty, polévky nebo rizota, ale na své si přijdou i příznivci neobvyklých chutí.
V průběhu 6. ročníku Chřesfestu budou moci návštěvníci ochutnat chřestové speciality vařené pod pokličkou špičkových šéfkuchařů. Pro milovníky chřestových dobrůtek budou připravené saláty, polévky nebo rizota, ale na své si přijdou i příznivci neobvyklých chutí. Letos se festival rozšíří
do podniků po celé republice.
Ačkoli v zahraničí je tento univerzální elixír zdraví dlouholetým favoritem, v tuzemsku nabývá na popularitě až v posledních letech. A přitom je Česká republika rájem pro pěstování chřestu, který vyžaduje písčitou půdu a mírné podnebí. Jeho sezóna právě začala, stejně jako 6. ročník Chřestfestu, do kterého se v letošním roce zapojily restaurace po celé České republice.
Od 10. do 24. května budou nabízet tříchodová chřestová menu za jednotnou cenu 399 Kč.
Vedle klasik, jako je tradiční chřestová polévka či chřest s holandskou omáčkou, se objeví i speciality jako je chřestové rizoto ze zdravé quiony, terina z mořského ďase a chřestu či rozmanité variace sladkých i slaných dezertů. Festivalu se v letošním roce zúčastní například restaurace Kudy kam, Modrý zub Spálená, Pastař, Casa de Carli, Triton Restaurant, Castellana Trattoria, Olivier, Hotel Hoffmeister&Spa a mnoho dalších. Milovníci šparglu si mohou na festivalové stránce
www.chrestfest.cz rovnou rezervovat ve vybrané restauraci místo.
Mimochodem věděli jste, že?
Špičky lásky pojídali již egyptští faraóni v čele s půvabnou Kleopatrou před pěti tisíci lety, o čemž svědčí nástěnné malby nalezené v pyramidě u Sakkáry?
V 18. století nechal francouzský panovník Ludvík XVI. zřídit skleníky, v nichž se zelenina pěstovala pro celý královský dvůr?
Obsahuje kyselinu listovou a niacin, který omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v těle?
RECEPTY ŠÉFKUCHAŘE RESTAURACE KUDY KAM
Lososový tataráček s kousky chřestu s opečeným toustíkem
Filet z lososa zbavíme tuku, kostí kůže a najemno nasekáme nožem. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, kousky blanšírovaného chřestu, bylinku a vložíme do tvořítka na talíř.
Tousty opečeme na pánvi a ještě za tepla podáváme.
Krémová chřestová polévka s nočkem zakysané smetany
Na polévku použijeme oloupaný chřest, či zlomený nebo jakkoli poškozený chřest. Na másle orestujeme pokrájený chřest s jarní cibulkou, zalijeme smetanou a vaříme maximálně 20 minut, jinak chřest ztratí na své výrazné chuti. Poté lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí
a pepřem a servírujeme do talíře.
Před podáváním přidáme noček za zakysané smetany a jednu hlavičku zeleného chřestu, na ozdobu zakápneme kapkou olivového oleje.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)