Jahodový domácí džem

Jahodový domácí džem

Co budete potřebovat?   - 2 kg jahod - 20 g citrusového pektinu - 1 kg cukru - 1 citron   Postup: 1) Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat. 2) Tři čtvrtiny jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se za


websize_jahodovy_dzem_foto-nebespan_cz_03Co budete potřebovat?   - 2 kg jahod - 20 g citrusového pektinu - 1 kg cukru - 1 citron   Postup: 1) Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat. 2) Tři čtvrtiny jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se začne tvořit pěna, kterou odebírejte odpěňovačkou 3) Mezitím pečlivě smíchejte v misce cukr s citrusovým pektinem. 4) Zbylou čtvrtinu jahod nakrájejte na čtvrtky a vsypte do směsi. 5) Pěnu odebírejte odpěňovačkou. Buďte trpěliví, pěna by vám mohla způsobit zkažení džemu. Jakmile je džem víceméně bez pěny, je hotový. 6) Ještě horký vlijte do vymytých skleniček, uzavřete pečlivě vymytým víčkem a obraťte víčkem dolů. 7) Džemy můžete ještě sterilovat v troubě v pekáči naplněném do třetiny vodou na teplotu cca 75 stupňů, asi 20 minut, ale není to nutné, pokud jste      směs vlili do lahviček opravdu horkou. Uchovávejte na chladnějším a tmavším místě. websize_jahodovy_dzem_foto-nebespan_cz_01 TIPY: Nebojte se použít citrusový pektin, který se mimochodem vyrábí v Čechách, místo běžného želírovacího cukru. Džem získá skvělou, ničím nerušenou, chuť jahod. Přírodní citrusový pektin je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO, je to zahušťovadlo a ne konzervant, nicméně marmelády vám vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě.