Nebojte se, vajíčko vám neublíží

Často slýcháme názor, že vajíčka (zejména žloutek) jsou nezdravá, protože obsahují hodně cholesterolu. Jak to s nimi doopravdy je? Jako zdroj vitaminů, minerálů a fosfolipidů jsou zdravou součástí stravy. Dnešní medicína se přiklání spíše k názoru, že za vysoký cho


Často slýcháme názor, že vajíčka (zejména žloutek) jsou nezdravá, protože obsahují hodně cholesterolu. Jak to s nimi doopravdy je? Jako zdroj vitaminů, minerálů a fosfolipidů jsou zdravou součástí stravy.

Nebojte se, vajíčko vám neublíží

Dnešní medicína se přiklání spíše k názoru, že za vysoký cholesterol mohou obvykle zděděné geny a zvýšená konzumace nasycených tuků. Podstatné je vědět, že cholesterol se nachází jen ve žloutku. Chcete se mu co nejvíc vyhnout? Pak do těsta, polévek a krémů používejte jen bílky. Tím si ušetříte prostor na to, abyste si mohla sem tam dopřát vajíčko naměkko k snídani nebo míchanici k večeři. Protože vzdát se žloutků úplně by byla škoda. Obsahují totiž mimo jiné fosfolipidy, které jsou v našem těle součástí buněčných membrán a mimo jiné se starají o dobrou funkci jater a zajišťují regeneraci buněčných struktur nervových tkání. Vaječný žloutek je přitom jedním z mála přirozených potravinových zdrojů fosfolipidů. Ve žloutku najdeme i karotenoidy, přírodní barviva s antioxidačním účinkem.

Bílek chrání proti mikrobům

Vejce obsahují stovky různých snadno stravitelných bílkovin a peptidů, hodnotnějších než bílkoviny obsažené v mase či mléce. Přítomné esenciální aminokyseliny vykazují výrazné biologické účinky - potlačují mikroby, bakterie či viry, brání vzniku a růstu nádorů, posilují imunitu. Většina z nich se nachází v bílku, který tak tvoří hlavní ochrannou bariéru proti mikrobům. Ve vejcích jsou také všechny vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E), vitamin B2 a kyselina pantotenová. Opět ale převážně ve žloutku – bílek dodá jen vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je nejvíce obsaženo železo, draslík, zinek a fosfor, ze stopových prvků je významný zejména selen.

Co je důležité?

Kupovat kvalitní čerstvá vejce. Ta nejlepší mají na obalu označení „vejce omega“ a snášejí je nosnice krmené směsí, díky níž se zvyšuje obsah omega-3 nenasycených tuků, prospěšných našemu zdraví. Obohacená vejce se pak stávají funkční potravinou a mohou působit jako prevence nebo součást léčby u mnoha chorob. I přes výše uvedená fakta by spotřeba vajec zdravého dospělého člověka neměla být větší než asi čtyři kousky týdně. Proto se vyplatí sáhnout hlouběji do peněženky a koupit si vejce dražší. Mimo jiné tím podpoříte chráněné chovy, kde se o slepice pečuje jako o dárce hodnotné potraviny, nikoliv jako o rychlý zdroj výdělku. Zda je vejce z chovu na slámě či dokonce ve volném výběhu, se dovíte na obalu. Nekupujte ta, která jsou z chovu v klecích. Kdo jednou viděl, jak to vypadá, nikdy už takové vejce nepozře. (gk) Foto: www.pixmac.cz