Vánoční pečení: ihned měkké perníčky!

Vánoční pečení: ihned měkké perníčky!

V neděli jsme na adventním věnci zapálili druhou svíčku, což znamená, že se Vánoce kvapem blíží. Někteří z vás už mají trouby rozpálené a pečou ostošest. Jako první se na Vánoce pečou samozřejmě perníčky, protože je nutné, aby se uležely. Jak si mají ale poradit ti,


V neděli jsme na adventním věnci zapálili druhou svíčku, což znamená, že se Vánoce kvapem blíží. Někteří z vás už mají trouby rozpálené a pečou ostošest. Jako první se na Vánoce pečou samozřejmě perníčky, protože je nutné, aby se uležely. Jak si mají ale poradit ti, kteří ještě nenašli dostatek volného času? Nezoufejte, mám pro vás recept na perníčky, které jsou měkké ihned po upečení a tak s nimi můžete začít klidně den před příchodem Ježíška. Vyzkoušejte.

Suroviny:

TĚSTO:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení
BÍLKOVÁ POLEVA:
  • 1 bílek
  • cca 200 g cukru moučka
  • pár kapek citronové šťávy
 

Příprava:

V míse si smícháme veškeré suché přísady, ke kterým posléze přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme na měkké těsto. Já osobně doporučuji poctivou ruční práci, ale vy, co jste zvyklí na robota - klidně po něm sáhněte. Hotové těsto je krásně poddajné a měkké, nedrolí se a je příjemné na omak. Toto těsto pečlivě zabalte do potravinové folie, nebo do sáčku a uložte ho k odpočinku do lednice, ideálně přes noc. Perníčky budeme péct na 160 - 180°, takže si troubu předehřejeme. Doporučím mít ideálně dva plechy, aby nám šlo pečení lépe od ruky. Plechy si vyložte pečícím papírem. Těsto můžeme zpracovávat ihned po vytažení z lednice. Já ho nechávám chvíli odstát. Na pomoučeném vále ho vyválíme na cca půl centimetrovou tloušťku a vykrajujeme tvary, dle libosti. I u tohoto těsta platí, že čím více do něj budeme zasahovat, moučit a opakovaně ho ,,hňácat", bude práce s ním komplikovanější, proto pracujme s rozmyslem. Vykrájené tvary položíme na plech a potřeme je důkladně rozšlehaným žloutkem. Pečeme cca 8 - 10 min - nutno sledovat, každá trouba vždy peče jinak. Jakmile perníčky vyndáme z trouby, opět je potřeme rozšlehaným žloutkem - budou se nám krásně lesknout. Zdobit můžeme až vychlazené - postačí tak půl hodiny na mřížce - já nechávám do druhého dne (logiku v tom nehledejte, je to proces, na který jsem zvyklá už od babičky. Jeden den pečeme, druhý den zdobíme.). Polevu si připravíme tak, že utřeme jeden bílek s cca 200 g cukru  - já přidám nejprve polovinu a zbytek průběžně dosypávám, dle potřeby. Pár kapek z citronu můžete dát hned na začátku. Poleva by neměla být ani tekutá, ale ani tuhá. A teď už jen ozdobit a nechat uschnout - podle množství polevy cca 20 minut. Vyzkoušíte s námi? Nebo máte svůj osvědčený recept na perníčky?   Podělte se o něj!   Markét ,)         Foto: Markéta Benešová