Makarony se sýrem

Makarony se sýrem

SUROVINY

  • 130 g sýra Extra Mature Cheddar
  • 80 g sýra Cheddar Double Gloucester
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g másla
  • 230 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • pepř
  • 10 g soli
  • 100 g makaronů nebo kolínek

 

POSTUP

Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.

Troubu rozehřejeme na 250 °C.

Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.

Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.

V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.

Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.

Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.

 

 

zdroj: www.rohlik.cz/chef/43-makarony-se-syrem

 

 

Ingredience: