Makarony se sýrem
SUROVINY
- 130 g sýra Extra Mature Cheddar
- 80 g sýra Cheddar Double Gloucester
- 15 g hladké mouky
- 15 g másla
- 230 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
- 1 oloupaný stroužek česneku
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- špetka mletého muškátového oříšku
- pepř
- 10 g soli
- 100 g makaronů nebo kolínek
POSTUP
Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.
Troubu rozehřejeme na 250 °C.
Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.
Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.
V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.
Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.
Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.
zdroj: www.rohlik.cz/chef/43-makarony-se-syrem
Ingredience: