Nechte se inspirovat recepty s novinkou Kurkumová pasta od Hradeckých delikates

Nechte se inspirovat recepty s novinkou Kurkumová pasta od Hradeckých delikates

Zlatá královna, i tak se přezdívá koření KURKUMA, které se hojně využívá nejen pro jeho specifickou lahodnou chuť, ale také pro léčivé účinky. Ostatně kurkuma byla hojně využívána již v počátcích ájurvédy, nejstarší celostní medicíně na světě. Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem, má silně barvící vlastnosti a bývá součástí řady kari koření. Rodinné manufaktuře Hradecké delikatesy se podařilo ve své novince – Kurkumové pastě – využít všech pokladů této zlaté pochoutky. Připravují ji z čerstvého kořene, proto si uchovává svou nádhernou žlutou barvu, i vynikající plnou chuť. Využití je rovněž pestré – od namazání na bagetku, až po přísadu do řady jídel teplé i studené kuchyně. 



Zlatá královna na vašem stole – ochutnejte kurkumovou pastu od hradeckých delikates

  

Kurkuma, nebo také indický šafrán, má původ pravděpodobně právě v Indii. V indické kuchyni má své stálé místo a využívá se velmi často také v ájurvédě. Kurkuma totiž všeobecně přispívá ke zlepšení zdraví a posílení imunity. Kromě léčivých účinků a lahodné chuti se stává také vyhledávanou složkou kosmetických produktů. Navzdory své zlaté barvě dokáže například vybělit zuby. Vyzkoušet ji můžete například v novince Hradeckých delikates, Kurkumové pastě.

 

KURKUMOVÁ PASTA pasta vyráběná z čerstvého kořene nechává vyniknout výjimečné chuti kurkumy. Obsahuje totiž jen tři ingredience – kurkumu (minimálně 52 %), olivový olej a umeocet. Pasta je šetrně pasterována, bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy a GMO. Pochutnáme si na ní jen tak na bagetce, lahodná je také k sýrům, zelenině, ale také na grilované pochoutky, k ochucování teplých jídel, nebo naopak jako dip. Fantazii se meze nekladou, inspiraci přikládáme v receptech níže.

Kurkumová pasta je k dostání na  e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 100 g = 130 Kč.
Více na
www.hradeckedelikatesy.cz .

 

Inspirace – recepty s kurkumovou pastou:

 

Kurkumová rýže

1 hrnek rýže Basmati
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky Pasty z kurkumy HD
1 lžička mletého zázvoru
4 tobolky kardamomu
½ konzervy kokosového mléka
sůl, citronový šťáva
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla

 

V litinovém hrnci nebo pánvi na lžíci másla zpěňte najemno nasekanou cibuli a česnek. Rýži důkladně propláchněte v cedníku vodou. Přidejte ji do hrnce k cibuli a česneku a důkladně zamíchejte. Přidejte zázvor, pastu z kurkumy, kardamom, necelou lžičku soli, lžičku cukru a pár kapek citronové šťávy. Obsah hrnce zalijte kokosovým mlékem a vodou, tak aby hladina tekutiny byla cca na dva prsty nad rýží. Přiklopte a vařte do změknutí rýže.

 

Zlaté kuřecí steaky

700 g kuřecích stehenních řízků
2 lžičky Kurkumy pasty HD
1 lžíce Česnekového pesta HD
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
sůl, pepř, olej nebo bílý jogurt

 

Kuřecí maso z obou stran osolte.

Připravte si marinádu: do asi 100 ml slunečnicového oleje (nebo bílého jogurtu či zakysané smetany) zamíchejte 2 lžičky kukrumové pasty a lžíci Česnekového pesta, společně zamíchejte. Pak přidejte římský kmín, mletou skořici, kardamom, zázvor a trochu čerstvě namletého pepře, smíchejte a lehce osolte. Do marinády dejte maso a nechte ho minimálně 5 hodin v lednici odpočívat.

Rozpalte gril, na mřížce pak opékejte marinovaná kuřecí stehna z obou stran. Během grilování můžete maso ještě jednou potřít partou z kurkumy.

 

Polévka z pečeného květáku s kurkumou

1 malý květák
½ žluté cibule
1 mrkev
1 stroužek česneku
1 lžička pasty z kurkumy HD
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce sekaného čerstvého zázvoru
150 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
sůl, pepř
1 lžíce hnědého cukru
pár kapek citronové šťávy
7 ml zeleninového vývaru
olivový olej

 

Květák rozeberte na růžičky, rozprostřete ho na plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů, asi na 20 - 30 minut.

V hrnci na másle orestujte na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidejte na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujte asi minutu, pak přidejte římský kmín, lžičku kukrumy, orestujte a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.

Pak přidejte upečený květák a vše rozmixujte dohladka. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem.

Polévku servírujte ozdobenou trochou kurkumové pasty s opečeným světlým chlebem s Česnekovým pestem HD.

 

***

Hradecké delikatesy jsou rodinná manufaktura, která od svého vzniku v roce 2010, usiluje o spojení tří základních principů: co nejšetrnějšího - ekologického pěstování surovin s prokazatelnými vlastnostmi i zdrojem, jejich následného zpracování do formy delikátních a více či méně tradičních výrobků a jejich následného přímého prodeje. Kromě maximální snahy nešetřit na kvalitě a množství/poměrech surovin, je kladen důraz na zajištění co nejlahodnější chuti.

Hradecké delikatesy jsou vyráběny z přírodních surovin, podle originálních receptur, ale především, bez zbytečné chemie.

Hradecké delikatesy jsou prvovýrobci delikates - například nakládaný český česnek v oleji, sušená domácí rajčata v oleji, různá čatní a jiné omáčky, pesta, marmelády a sirupy, přesnídávky a tak dále. 

Více informací na www.hradeckedelikatesy.cz