S dětmi v kuchyni: inspirace pro podzimní dny
Je tu podzim, na dveře klepe zima. Toto období s sebou přináší, především pro děti, spoustu důvodů k oslavám. Na konci října nás čeká strašidelný Halloween, na začátku prosince hodné děti odmění Mikuláš
a konec roku se ponese v duchu Vánoc a Silvestra. To je hodně příležitostí k party! Pokud chystáte nějaký ten večírek, nebojte se do jeho příprav zapojit i vaše ratolesti! HARIBO společně se školou vaření Chefparade přináší několik tipů na zábavu i pohoštění, o které se mohou děti postarat sami, nebo s malou výpomocí.
Čokoládové cupcakes
Organizujete party s dětmi? Připravte jim kreativní zábavu, která potěší i mnohé dospělé! Upečte dopředu cupcakes a nechte je malými i velkými hosty tematicky nazdobit!
Ingredience (12-20 porcí)
- 115 g másla
- 95 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- 100 g krystalového cukru
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml podmáslí
Příprava
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Směs 1 – smícháme hladkou mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Směs důkladně promícháme a odložíme stranou.
Směs 2 – ve větší míse dobře rozšleháme vejce, cukr, hnědý cukr, vanilkový extrakt a poté promícháme
s přepuštěným máslem. Do směsi 2 přidáme půlku směsi 1, poté polovinu podmáslí a opět vyšleháme. Postup se směsí 1 a podmáslím ještě jednou opakujeme. Plech vyložíme košíčky na pečení, které plníme cca do 2/3. Pečeme přibližně 20 minut a poté dozdobíme.
Tip: Pokud máte radši čokoládové, k máslu stačí přidat 60 g čokolády a do směsi 1 přisypat 40 g kakaa.
Zdobení
Kreativitě se meze nekladou. Skvěle ale poslouží třeba oblíbené želatinové ovocné bonbony HARIBO
ze speciální vánoční edice HARIBO Merry Christmas Minis.
Bruschetta s rajčatovou salsou
Bruschetty s rajčaty a bazalkou jsou skvělým pohoštěním na jakoukoliv příležitost. I do přípravy těchto svěžích „chlebíčků“ můžete zapojit právě nejmenší pomocníky.
Ingredience
- 6 rajčat
- baby mozzarela
- 5 lístků čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z citronu
- sůl a pepř
Postup
Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget. Podáváme s baby mozzarelou.
Dětský punč
A nesmíme zapomínat ani na pitný režim! Podzimní a zimní počasí s sebou přináší chlad i mrazy, proto je dobré mít v záloze nějaký lahodný teplý nápoj. Vyzkoušejte dětský ovocný punč s čerstvým ovocem, který krásně provoní celý byt i dům a navodí tu správnou sváteční atmosféru.
Ingredience (2,5 litru)
- 4 sáčky ovocného čaje / 4 lžíce sypaného čaje
- 1 bio pomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu
- 1 červené jablko
- 500 ml červené hroznové šťávy či moštu
- 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou
- 5 ks hřebíčku
- 1 svitek skořice + svitky skořice na ozdobu
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 lžíce hnědého cukru
- med a citronová šťáva na dochucení
Postup
Omyté ovoce nakrájíme na tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavíme jádřinců, naopak slupky neloupeme, dodají punči hezkou červenou barvu. V hrnci přivedeme k varu džus. Pak vhodíme čaj a přilijeme dva litry vroucí vody. Celou dobu udržujeme tekutinu horkou, ale ne vroucí. Přidáme ovoce, rozinky, koření
a cukr. Plamen udržujeme na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahříváme pár minut. Když ovoce trochu změkne, sejmeme hrnec z ohně a necháme punč mírně zchladnout. Opatrně vyjmeme koření a nápoj dochutíme medem a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené svitkem skořice nebo skrojkem pomeranče.
Tip pro dospělé: Čaj a horkou vodu můžete nahradit červeným vínem.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)