Borůvkování je tady!

Borůvkování je tady!

Kouzla z borůvek

Taky milujete modré bobulky? 


Jejich poctivé trhání je sice úkol pro trpělivé, ale stojí za to! Borůvky jsou nejen lahodné, ale i zdravé. Možná jste již slyšeli, že zklidňují zažívání a jsou vhodné i při zánětech močových cest. Obsahují totiž velké množství tříslovin, vitamínu C a B. Tím jejich blahodárné účinky nekončí. Odvar z listů pomáhá zmírňovat projevy lupénky a dalších nemocí. Proto borůvky nepodceňujte a vykouzlete z nich laskominy a roztomilé modré úsměvy.

Borůvkový koláč z grilu

  • 250 ml plnotučného mléka
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 50 g krupice
  • Máslo
  • 3 vejce
  • 90 g Korunního cukru moučka
  • Špetka soli
  • 250 g borůvek
  • Pánev z oceli o průměru 24 cm


    Do mléka vsypte kůru z citrusů a přiveďte k varu. Přidejte krupici a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nevytvoří hustá kaše, poté ji přisolte. Mezi tím si vymažte pánev máslem. Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte do krupice a bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu.  Vše smíchejte dohromady a vlijte na pánev a šup s tím na gril. Nezapomeňte posypat ovocem, přikryjte pokličkou gril
    a grilujte po dobu 25 minut.

 

Broskvovo borůvková zavařenina

  • 750 g broskví
  • 250 g borůvek
  • 500 g Korunního cukru želírovacího
  • 4 cl meruňkového likéru


Ovoce umyjeme a necháme odkapat. Broskve odpeckujeme a polovinu množství nakrájíme na malé kousky, tu druhou rozmixujeme na pyré. Borůvky stačí rozmačkat vidličkou. K ovoci přidáme cukr a přivedeme k varu
a stále mícháme. Necháme 6-8 minut probublávat. Provedeme želírovací zkoušku a pokud má zavařenina správnou konzistenci, odstavíme ze sporáku. Džem ochutíme likérem a plníme do skleniček.

 

Borůvkové cukrové sypání

Nejbarevnější sladký prášek vznikne smícháním sušených borůvek. Musíte použít plody sušené mrazem,
tzv. lyofilizované. 

  • ½ hrnečku Korunního cukru krystalu
  • 1 hrneček lyofilizovaných borůvek

Usušené borůvky nejdříve rozemelte mlýnkem na kávu případně na koření. Vznikne vám fialová drť.
Tu smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Uchovávejte ve tmě a chladu. Borůvkový cukr je ideální do dortových polev i těst. Například sněhové pusinky hned získají zajímavé zabarvení bez použití potravinářských barviv.

 

Uvařte si ovocné knedlíky či si zamrazte studené nanuky. Borůvka je všestranný pomocník.

Více receptů nejen z borůvek najdete na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr 

 

 

Zdroj foto: Shutterstock