Borůvkování je tady!
Kouzla z borůvek
Taky milujete modré bobulky?
Jejich poctivé trhání je sice úkol pro trpělivé, ale stojí za to! Borůvky jsou nejen lahodné, ale i zdravé. Možná jste již slyšeli, že zklidňují zažívání a jsou vhodné i při zánětech močových cest. Obsahují totiž velké množství tříslovin, vitamínu C a B. Tím jejich blahodárné účinky nekončí. Odvar z listů pomáhá zmírňovat projevy lupénky a dalších nemocí. Proto borůvky nepodceňujte a vykouzlete z nich laskominy a roztomilé modré úsměvy.
Borůvkový koláč z grilu
- 250 ml plnotučného mléka
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- kůra z poloviny pomeranče
- 50 g krupice
- Máslo
- 3 vejce
- 90 g Korunního cukru moučka
- Špetka soli
- 250 g borůvek
- Pánev z oceli o průměru 24 cm
Do mléka vsypte kůru z citrusů a přiveďte k varu. Přidejte krupici a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nevytvoří hustá kaše, poté ji přisolte. Mezi tím si vymažte pánev máslem. Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte do krupice a bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Vše smíchejte dohromady a vlijte na pánev a šup s tím na gril. Nezapomeňte posypat ovocem, přikryjte pokličkou gril
a grilujte po dobu 25 minut.
Broskvovo borůvková zavařenina
- 750 g broskví
- 250 g borůvek
- 500 g Korunního cukru želírovacího
- 4 cl meruňkového likéru
Ovoce umyjeme a necháme odkapat. Broskve odpeckujeme a polovinu množství nakrájíme na malé kousky, tu druhou rozmixujeme na pyré. Borůvky stačí rozmačkat vidličkou. K ovoci přidáme cukr a přivedeme k varu
a stále mícháme. Necháme 6-8 minut probublávat. Provedeme želírovací zkoušku a pokud má zavařenina správnou konzistenci, odstavíme ze sporáku. Džem ochutíme likérem a plníme do skleniček.
Borůvkové cukrové sypání
Nejbarevnější sladký prášek vznikne smícháním sušených borůvek. Musíte použít plody sušené mrazem,
tzv. lyofilizované.
- ½ hrnečku Korunního cukru krystalu
- 1 hrneček lyofilizovaných borůvek
Usušené borůvky nejdříve rozemelte mlýnkem na kávu případně na koření. Vznikne vám fialová drť.
Tu smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Uchovávejte ve tmě a chladu. Borůvkový cukr je ideální do dortových polev i těst. Například sněhové pusinky hned získají zajímavé zabarvení bez použití potravinářských barviv.
Uvařte si ovocné knedlíky či si zamrazte studené nanuky. Borůvka je všestranný pomocník.
Více receptů nejen z borůvek najdete na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj foto: Shutterstock
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)