Ještě rostou! Kuře s houbovou nádivkou pro teplé podzimní dny

Ještě rostou! Kuře s houbovou nádivkou pro teplé podzimní dny

Září je neodmyslitelně spojeno se sběrem hub, zrajícím ovocem a kvašeným vínem. Proto si lidé každoročně vyráží užít poslední teplé paprsky slunce, společně s dobrým jídlem, přáteli a zábavou. Oblíbenou kratochvílí je houbaření, které je pro většinu Čechů skoro národním „sportem“. Co ale s nasbíranými houbami kromě klasické smaženice? Skvělou kombinací je podávat houby k masu, proto si pro vás Drůbežářský závod Klatovy připravil několik receptů, ve kterých se drůbež a houby výborně doplňují.


 

Houbařská sezona je již v plném proudu. Pravidlem je, že houby nejvíce rostou několik dní po vydatném dešti
a stálých teplotách. Co však s množstvím hub? Kromě sušení hub do polévek, je možné čerstvé houby zpracovat do paštik, či nádivky. Drůbežářský závod Klatovy připravil několik chutných pokrmů, díky kterým si můžete pochutnat na darech lesa společně s drůbežím masem.

Kuřecí polévka s houbami

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 4 hrsti sušené houby, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 kořenová petržel, 4 kuličky celého černého pepře, 2 bobkové listy, vlasové nudle, jarní cibulka, sůl, pepř, muškátový oříšek, polévkové koření

Sušené houby namočte do vody zhruba na půl hodiny. Do cca 1,5 litrů vložíte obrané a nakrájené kuřecí maso (může být bez kůže), přidejte houby i s vodou, pokrájenou zeleninu na menší kousky, celý pepř
 a bobkové listy. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Poté celý pepř a bobkové listy vyndejte a vložte vlasové nudle na cca 4 minuty. Množství nudlí a zeleniny závisí na tom, jak moc polévku chcete mít hustou. Dokořeňte polévku podle potřeby, solí a pepřem. Můžeme přidat i libeček. Na ozdobu do talíře polévku posypte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

Voňavé kuře s houbovou nádivkou

Ingredience: 1 kuře, ¾ l piva, 4 menší červená jablka, 2 vejce, 2 žemle, 150 g čerstvých hřibů, 100 g špeku,
1 cibule, 4 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 snítky petrželky, mléko, koření na drůbež, sůl, olej

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Žemle namočte do mléka. Na kostičky nakrájený špek a cibuli, orestujte na pánvi s trochou oleje. Přidejte pokrájené houby a poduste 10 minut. Směs nechte vychladnout a přidejte vymačkané žemle, žloutky, nasekanou petržel a tři špetky soli. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Kuře osolte, okořeňte, naplňte nádivkou a vložte do připraveného pekáče. Celá omytá jablka přidáme ke kuřeti se snítky rozmarýnu. Nakonec vše podlijte pivem a pečte dokud kuře nebude hotové. Jako přílohu můžete pečené brambory nebo bramborovou kaši.

Drůbeží paštika s houbami

Ingredience: 250 g kuřecích prsou, 200 g kuřecích jater, 80 g špeku, 120 g čerstvých hub, 120 g anglické slaniny, 1 lžička soli, ½ lžičky paštikového koření, 20 g másla, 2 žloutky

Na pánev vložte máslo společně se špekem a nakrájenými houbami. Opékejte, dokud nepustí vodu a nechte vychladnout. Maso a játra nahrubo umelte (nakrájejte), přidejte zchladlé houby, koření, žloutky a důkladně promíchejte. Pekáček vyložte plátky slaniny a naplňte směsí. Zbylou slaninou směs zakryjte a pečte při 180 stupních asi 40 minut. Vychladlou paštiku vyklopte ven a nakrájejte na plátky. Můžete podávat
s čerstvým pečivem a dobrým vínem.

 

 

 

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s. Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je
v objemu 2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků.
Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3 000 odběrateli z tuzemska i zahraničí
s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí.

Více informací naleznete na: www.dzklatovy.cz