Po ránu na kaši?
Snídejte podle ročních období. Jedli tak naši předkové, to samé doporučuje i tradiční čínská medicína. Stejně jako se mění roční období, mění se totiž i stravovací potřeby našeho organismu. Vyplatí se jim naslouchat. Zvlášť v přechodových obdobích, jako je právě podzim, kdy jsme více náchylní k nemocem.
Naši předkové jedli to, co jim příroda zrovna poskytovala. V chudších obdobích případně sáhli po sušených nebo kvašených zásobách, případně zašli do sklepa. Bylo to přirozené a tělu prospěšné. Stravování podle ročních období je velmi důležitým předpokladem pro udržení zdraví a životní energie. Podzimní snídaně by proto měla být teplá, ideálně vařená. Pokud patříte k těm, kteří ráno nikdy nestíhají, oceníte již připravené směsi instantních kaší MOMA, která má nyní kavárna Costa Coffee ve snídaňové nabídce. Pro ty, kteří si rádi přivstanou, máme ale i recept na domácí teplou snídani s mákem.
Zdravá snídaně čtyřikrát jinak
V Costa Coffee si vyberete hned ze 4 variant kaší. Všechny jsou bez lepku, dvě dokonce bez laktózy a všechny po ránu spolehlivě rozehřejí tělo i mysl. Dopřát si je můžete, i když nemáte žádnou intoleranci. Na přání vám barista zalije vybranou kaši horkou vodou nebo mlékem. Chvilku potom už vás bude příjemně hřát v břiše. Kaše je v průběhu října v kavárnách k dostání za zvýhodněnou cenu za 45 Kč ke kávě.
Super Seeds: semínková bomba
Ovesné vločky doplňuje směs lněných, dýňových a chia semínek. Na jeden kelímek proto připadá celých 13 g bílkovin, takže svůj den už snad ani s větší energií nastartovat nemůžete. Vydržíte bez problému až do oběda.
Cranberry and Raisin: podzimní ovocné potěšení
Pokud se ráno probudíte s chutí na něco sladkého a zároveň ovocného, tak je kombinace brusinek a rozinek tím pravým. Samozřejmě vše ve spojení s bezlepkovými ovesnými vločkami.
Apple and Cinnamon: hřejivá snídaně bez laktózy
Tato kaše je nejen bez lepku, ale také bez laktózy. Kromě bezlepkových ovesných vloček obsahuje sušené mandlové mléko, plátky mandlí, kousky šťavnatých jablek a skořici. A skořice, ta dokáže prokazatelně rozehřát nejen chuťové pohárky, ale rovnou celé tělo.
Caramel: pro pravé gurmány
Spojení dvou tak lahodných chutí, jako je mandlové máslo a slaný karamel – tomu prostě nemůže odolat nikdo, kdo rád mlsá.
Snídaně pro ranní ptáče
Pokud se vám představa vystrčení nosu z domu s prázdným žaludkem příčí, vyzkoušejte rychlovku z rýžových vloček. Obzvlášť o víkendu je představa teplé snídaně do postele přímo bohémská.
Rýžová kaše s broskvemi, malinami a mákem
1 osoba, 15 minut
6 velkých lžic rýžových vloček
špetka soli
200 ml mléka či rostlinného nápoje
2 lžíce agávového sirupu
1/2 broskve
hrst malin
1 lžíce modrého máku
máta do dozdobení
Rýžové vločky vsypejte do hrnce, přidejte mléko, sůl a vařte 10 minut. Hotovou kaši servírujte do misky
či hlubšího talíře, přidejte pokrájené broskve, celé maliny, oslaďte agávovým sirupem a posypejte celým mákem
a dozdobte mátou. Ovoce můžete samozřejmě měnit podle chuti. Nenahraditelný je však mák, který je českou superpotravinou. Věděli jste, že obsahuje 9x více vápníku, než jádra vlašských ořechů a řadu minerálních látek?
Snídaně je zdravý základ pro celý den. Dopřejte si ji i vy.
Věděli jste, že…
…v Costa Coffee na Palmovce si zdarma na svůj kávový nápoj s pěnou můžete nechat vytisknout selfie?
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)