Meruňkový koláč z bramborového těsta

Meruňkový koláč z bramborového těsta

Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.

 
Počet porcí: 12 porcí, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: *

Ingredience na koláč:
200 g vařených brambor
600 g meruněk
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
100 g másla
250 g plnotučného tvarohu
sůl

Na drobenku:
200 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g cukru krupice

Postup:

  1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
  2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
  3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
  5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.

Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.

 

 

zdroj www.akademiekvality.cz.

 

Ingredience: