Víkendové pečení: Kynuté buchty pro vegany

Víkendové pečení: Kynuté buchty pro vegany

S blížícím se víkendem přemýšlíme, co upečeme pro sebe i pro návštěvu. Pokud jste vyznavači nového a zároveň jiného pečení, musíte vyzkoušet naše buchty podle Pet. Veganské
a neskutečně dobré. Osobně vyzkoušeno! 


Kynuté buchty

Co budete potřebovat?

2 hrnky hladké mouky
½ hrnku třtinového cukru + jeden vanilkový cukr
½ hrnku rostlinného mléka (doporučuji ovesné nebo sojové)
špetka soli
špetka kurkumy na barvu
½ osminky rostlinného másla (Bio Alsan, rozhodně se nehodí kokosový olej např. )
3 dkg droždí
citronová kůra z jednoho citronu
¾ rozmixovaného oloupaného jablka
vegan máslo na potření před pečením a na potření horkých buchet lžíce vegan másla a dvě lžíce Tuzemáku

 

Maková náplň: 100 g mletého máku, 40g třtinového cukru, skořice, 130 ml rostlinného mléka

Povidlová náplň: povidla, skořice

„Tvarohová náplň“: natural bílé tofu, citronová kůra, rostlinné mléko na rozředění, vanilkový cukr, Tuzemák

 

A jdeme na to :-)

Nejdříve si připravíme kvásek, smícháním vlažného mléka s droždím, hrstí cukru a mouky, aby nám vznikl kvásek o hutnosti asi jako je těsto na lívance. V míse si smícháme zbytek mouky, cukru, vanilkový cukr, sůl, špetku kurkumy na barvu a citronovou kůru. Přidáme vzejitý kvásek, rozehřáté, ne však horké máslo
a rozmixované jablko, které nahrazuje vejce a díky němu jsou buchty krásně vláčné. Vypracujeme tužší těsto, které se nesmí moc lepit, i když při balení buchet budeme ještě potřebovat trochu mouky pro lepší práci s těstem, a necháme jej pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout. V průběhu času můžeme těsto 1x – 2x prohníst, bude lépe kynout.

Mezitím si připravíme náplně: na makovou svaříme mléko s cukrem, skořicí, odstavíme a vmícháme mák.
Při chladnutí nám směs zhoustne. Na povidlovou jednoduše promícháme povidla se skořicí, aby měla povidla lepší konzistenci a skořice je provoněla. Na „tvarohovou“ rozmixujeme naturální tofu s pár lžícemi rostlinného mléka, abychom dostali tvarohovou konzistenci, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a Tuzemák dle chuti.

Udané množství těsta je na jeden hluboký plech těsta o velikosti cca 35 x 22 cm. Buchty plníme náplněmi
a slepené cípy založíme pod buchtu. Buchty skládáme do pekáče půl centimetru od sebe a mezi sebou je potřeme rozehřátým máslem, aby se po pečení a nakynutí od sebe krásně oddělily. Pomažeme buchty i na povrchu a vložíme je do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečeme 20-25 minut na horkovzduch. Po vyjmutí z trouby je ještě teplé potřeme směsí másla a rumu.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)