Přinášíme vám svěží velikonoční speciality
Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.
Velikonoční vegetariánská nádivka
Doba přípravy: 75 minut / 4 porce
Ingredience:
- 250 g brokolice Bon Via
- 125 g květáku
- 125 g chřestu
- 3 vejce BILLA
- 100 g polohrubé mouky BILLA
- 1 sáček kypřicího prášku
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 60 ml 12% smetany Clever
- 4 stroužky česneku
- 150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou
a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.
Jemné jidáše s citronovou kůrou
Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks
Ingredience:
- 27 g droždí
- 93 g cukru krupice
- 590 g hladké mouky BILLA
- 300 ml vlažné smetany na vaření Clever
- 7 g soli
- kůra ze tří citronů BILLA BIO
- 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 70 g másla BILLA
- 3 žloutky, pokojové teploty
- 70 g medu BILLA
Na potření a posypání:
- 1 vejce BILLA
- 1 lžička drceného máku
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít. Do větší mísy nasypte zbytek mouky
a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky
a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.
Produktové tipy BILLA
Vejce L6 na podestýlce
- Z českého chovu
- Vejce nosnic v halách
Cena: 26,90 Kč
Strouhaný sýr Emmentaler
- Snadné rozpékání, neslepí se
- Znovuuzavíratelný obal
Cena: 32,90 Kč
Med květový český
- Vyrobeno v České republice
Cena: 94,90 Kč
Brokolice Bon Via
- Vydatný zdroj vitaminu A, B2 a C
- Přímo od farmářů ze slunných oblastí Evropy
Cena: 21,90 Kč
Polohrubá mouka
- Mleto ve mlýně se stoletou tradicí
Cena: 9,90 Kč
Citrony BILLA Bio
Cena: 44,90 Kč
České máslo
- Obsahuje minimálně 84 % mléčného tuku z českého mléka
Cena: 49,90 Kč
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)