Přinášíme vám svěží velikonoční speciality

Přinášíme vám svěží velikonoční speciality


Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.   

 

Velikonoční vegetariánská nádivka
Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

Ingredience:

  • 250 g brokolice Bon Via
  • 125 g květáku
  • 125 g chřestu
  • 3 vejce BILLA
  • 100 g polohrubé mouky BILLA
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 60 ml 12% smetany Clever
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou
a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

 

Jemné jidáše s citronovou kůrou
Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks

Ingredience:

  • 27 g droždí
  • 93 g cukru krupice
  • 590 g hladké mouky BILLA
  • 300 ml vlažné smetany na vaření Clever
  • 7 g soli
  • kůra ze tří citronů BILLA BIO
  • 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 70 g másla BILLA
  • 3 žloutky, pokojové teploty
  • 70 g medu BILLA

Na potření a posypání:

  • 1 vejce BILLA
  • 1 lžička drceného máku

Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít. Do větší mísy nasypte zbytek mouky
a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky
a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.

 

Produktové tipy BILLA

Vejce L6 na podestýlce

  • Z českého chovu
  • Vejce nosnic v halách

  Cena: 26,90 Kč

 

Strouhaný sýr Emmentaler

  • Snadné rozpékání, neslepí se
  • Znovuuzavíratelný obal

 Cena: 32,90 Kč

 

Med květový český

  • Vyrobeno v České republice

Cena: 94,90 Kč

 

Brokolice Bon Via

  • Vydatný zdroj vitaminu A, B2 a C
  • Přímo od farmářů ze slunných oblastí Evropy

 Cena: 21,90 Kč

 

Polohrubá mouka

  • Mleto ve mlýně se stoletou tradicí

 Cena: 9,90 Kč

 

Citrony BILLA Bio

 Cena: 44,90 Kč

 

České máslo

  • Obsahuje minimálně 84 % mléčného tuku z českého mléka

 Cena: 49,90 Kč