Jak si připravit lahodný svařák, který zahřeje?
Věděli jste, kam až sahá historie svařeného vína? Víte, kolik stojí nejdražší svařák a kde jej koupit? Zjistěte více informací o tomto oblíbeném nápoji, který zahřeje a naučte se jej s námi připravit!
Trocha dějepisu
Svařené víno se v jisté podobě pilo již ve starověkém Římě – tedy zhruba 700 let před naším letopočtem. Římané měli víno velmi rádi a také rádi experimentovali tím, že do vína přidávali byliny a koření. Tím začalo svařené víno vznikat. Dříve se dokonce svařováním a přidáváním bylin „vylepšovalo“ méně kvalitní víno a díky tomu postupně vzniklo takové svařené víno, jak jej známe dnes.
Jak se pije dnes?
Svařák se typicky připravuje z červeného vína, a to různých kvalit. Můžeme k jeho přípravě použít i bílé víno – do něj pak není potřeba přidávat tolik cukru, neboť je sladší. Výsledný svařák z bílého vína je pak „lehčí“ než z červeného. K přípravě svařáku můžete použít jak ta nejdražší vína, tak ta levnější. Příprava má však společný jmenovatel – smíchat víno s odvarem z bylin a s cukrem a přivést jej téměř k varu.
Kolik a čeho?
Na 4 hrnečky svařáku budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 litr červeného vína
- Skořici (dle chuti) – pozor, aby při přidání většího množství skořice nebyl svařák štiplavý
- Hřebíček – rovněž dle chuti (obvykle se dává 7 – 10 kousků tohoto koření)
- Cukr – 5 – 6 polévkových lžic
- Citronová nebo pomerančová kůra
- Další přísady na „vylepšení“ dle vaší chuti – například badyán, muškátový ořech nebo hrozinky
A co teď? Hrnek na svařák máte jistě připravený. Stačí ozdobit plátkem citronu nebo pomeranče a vychutnat si svařák pěkně u televize místo obvyklého šálku kávy nebo vyrazit na procházku a vzít si svařák pěkně s sebou do termosky na pití.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)