Poznejte nadčasovou ikonu Wild Turkey
Z lovu divokých krocanů na první příčku v kategorii bourbonů
Kvalita, pracovitost i píle, která se v rodině Russellů dědí po generace. Dopřejte si bourbon Wild Turkey, který si vás získá nejen svým charakteristickým robustním profilem, v němž kontrastuje jemnost a síla, ale také novou, designovou lahví reflektující příběh této ikonické značky. Tento legendární bourbon bude rovněž ideálním dárkem, který osloví i náročnější protějšky.
Zrození Wild Turkey
Za vznikem prestižních značek stojí obvykle silné rodinné nebo přátelské pouto. A ani příběh amerického burbonu Wild Turkey není výjimkou. Jeho kořeny sahají do roku 1869, kdy irští bratři James a Johan Ripyové na kopci, známém jako Wild Turkey Hill, založili Ripy Distillery. Wild Turkey Hill se nachází ve městě Lawrenceburg v americkém státě Kentucky. S trochou nadsázky ho dnes můžeme označit za místo, kde se již desítky let pomyslně snoubí oduševnělá tradice a oddanost řemeslu, aby vznikl jedinečný bourbon.
Prohibice a restart byznysu
Ačkoliv destilerie téměř ihned po založení dosáhla velkého úspěchu, i zde tvrdě zasáhla prohibice. Pomyslnou ochrannou ruku tehdy poskytla společnost Austin Nichols & Company. Díky tomuto kroku se tak palírna neuzavřela úplně, ale vyráběla léčivé lihoviny, což následně pomohlo byznys znovu restartovat a pokračovat ve výrobě prémiového bourbonu.
Z Ripy Distillery Divokým krocanem
Čtyřicátá léta přinesla destilerii nejen změnu jména, ale i inovativního ducha. Za přejmenováním slavné americké destilerie stojí Thomas McCarthy, výkonný ředitel společnosti. Psal se rok 1942, kdy se při lovu na divoké krocany rozhodl o bourbon podělit i se svými přáteli. Ten všem velmi zachutnal a vysloužil si tak přezdívku „divoký krocan“. A tak se v roce 1942 zrodil bourbon dnes známý jako Wild Turkey.
Generace Russellů
V padesátých letech se k Wild Turkey připojil Jimmy Russell. Bourbonovému řemeslu se učil od svého otce, ale ve Wild Turkey začínal tzv. od píky a propracoval se celou palírnou, než se se stal špičkovým master distillerem a jedním z největších jmen v oboru. Pro své kvality a pracovitost je přezdívaný „Buddhou bourbonu“. V oboru pracuje už úctyhodných 60 let a je tak nejdéle aktivním master distillerem na světě.
V sedmdesátých letech, pod vedením Jimmyho Russella, představila Wild Turkey světový unikát, první bourbonový likér, kterým chtěli oslovit širší skupinu zákazníků. Tímto úspěšným krokem se nejen zvýšilo povědomí o značce napříč širokou veřejností, ale potvrdila se i výjimečnost destilerie a její inovativní přístup.
Ne nadarmo se říká, že se láska k řemeslu rodí přes generace. Russellův syn Eddie se rozhodl kráčet ve šlépějích otce a v osmdesátých letech nastoupil do Wild Turkey. Dnes tak s otcem pracují na rozvoji světoznámé bourbonové značky společně.
Devadesátá léta přinesla další novinku – Rare Breed, jeden z prvních bourbonů lahvovaných v sudové síle. Zanedlouho po ní přišla na řadu nadčasová ikona Wild Turkey 101, která se díky svému charakteru sklidila velký úspěch a představuje jako jeden z hlavních reprezentantů této kategorie. Prostě bourbon, jak má být.
Tradiční rodinný kruh Russellových nedávno doplnil herec Matthew McConaughey, který se stal v roce 2016 kreativním ředitelem destilerie Wild Turkey.
Kvalitní suroviny i léta praxe
Výroba bourbonů si žádá dostatek času a také zkušeností. Nezbytným předpokladem jsou ale rovněž kvalitní suroviny. Voda na výrobu prémiového bourbonu pochází z řeky Kentucky a je přirozeně filtrována přes vápenec, čímž se odstraňuje železo a další nečistoty. Další nezbytností jsou kvasinky. Russellové dodnes používají původní kmen kvasinek vyvinutý ve Wild Turkey, který utváří charakteristickou chuť bourbonu, a zároveň nikdy nepoužívají geneticky modifikované obilí. Charakteristická chuť vzniká zráním v extrémně vypálených dubových sudech a je dána také dobou, po kterou je v nich bourbon uložen – zpravidla 5 let, ale mnohdy i déle. Bourbon v sudech zraje tak dlouho, než dozraje k dokonalosti.
NÁŠ TIP:
Nadčasová ikona Wild Turkey Bourbon 101
Nyní v novém, designovém provedení
Dopřejte si něco výjimečného. Poznejte příběh a chuť věhlasného amerického bourbonu, který se vyrábí již 60 let stejným, ověřeným způsobem. Wild Turkey vás osloví nevšedním kontrastem jemnosti a síly. Vyrábí se na základě tajné směsi kukuřice a kvalitních obilovin a následně zraje 6-8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“.
Zakoupíte například na warehouse1.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)