Zdravá střevní mikroflóra je klíčem k dlouhému životu

Zdravá střevní mikroflóra je klíčem k dlouhému životu


Naše imunita sídlí ve střevech a její intenzitu určuje stav našeho mikrobiomu. Hektický styl života, špatná strava, ale i cestování do exotických zemí, stres a antibiotika dokážou negativně ovlivnit stav našeho mikrobiomu. Střeva se poté nedokážou účinně bránit patogenům a toxickým látkám, což může vyústit až v chronický zánět. Jak účinně posílit střevní mikrobiom a zabránit tak rozvoji dalších nemocí, jako jsou například alergie a atopický ekzém, radí odborná konzultantka lékáren Benu PharmDr. Ivana Lánová.

 

Naši imunitu, psychiku a celkový zdravotní stav ovlivňuje především naše střevní mikroflóra, neboli mikrobiom. Každý z nás má naprosto unikátní střevní mikroflóru. Najdeme ji v tlustém střevě a skládá se z mikroorganismů, takzvaných tělu prospěšných bakterií, které jej chrání od různých patogenů, toxických látek a infekcí. Aby tyto mikroorganismy správně plnily svou úlohu, je potřeba se o ně starat. Náš mikrobiom ovlivňujeme stravou, aktuálním zdravotním stavem a i psychikou.

 

NEPŘÁTELÉ MIKROBIOMU? STRAVA, STRES A ANTIBIOTIKA

Naše trávení a především to, co trávíme, má velký vliv na naši imunitu. „Pokud chceme mít zdravou střevní mikroflóru, je potřeba vyvarovat se většího množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Naopak bychom měli zvýšit příjem vlákniny, zeleniny, fermentovaných výrobků, a především dbát na to, aby naše strava byla pestrá,“ vysvětluje PharmDr. Lánová.

Konvenčně pěstované druhy zeleniny a ovoce jsou v době svého růstu i po sklizni ošetřovány různými pesticidy, aby vydržely transport a nekazily se. Tyto chemikálie pak negativně ovlivňují náš střevní mikrobiom a narušují ho. Je proto důležité, aby náš jídelníček obsahoval kvalitní potraviny, nejlépe bio původu.

Stres je dalším významným faktorem, který ovlivňuje náš střevní mikrobiom a má i vliv na trávení a vstřebávání tělu prospěšných látek. Chronický stres celkově oslabuje naši imunitu a omezuje trávení. „Hormon štěstí serotonin je z velké části vyráběn ve střevech. Pokud jsou naše střeva oslabená, trpí tím i naše psychika. Chronický stres a špatná nálada jdou ruku v ruce s naším oslabeným střevním mikrobiomem,“ vysvětluje PharmDr. Lánová.

Ačkoliv lékaři přistupují k předepisování antibiotik velmi obezřetně, bakteriální onemocnění bez nich vyléčit nelze. Při léčbě pak dochází ke zničení nejen špatných, ale bohužel i tělu prospěšných bakterií. V ten moment je vhodné začít s užíváním probiotik. „Během antibiotické léčby se pacienti potýkají i s nežádoucími účinky, které ovlivňují trávicí soustavu. Proto v tomto období doporučujeme užívání vhodných laktobacilů, jako například Livsane laktoaktivní kapsle se zinkem, které obsahují 8 miliard živých laktobakterií, 8 probiotických kmenů a jejich součástí je i zinek, který podporuje imunitu,“ říká PharmDr. Lánová.

Na trhu je velké množství různých přípravků, proto je žádoucí poradit se o jejich výběru s lékárníkem. „Na základě konkrétních potíží dokáže pouze odborník – lékárník, nebo lékař – posoudit individuální potřeby a vybrat nejvhodnější typ přípravku. Pokud z nějakého důvodu právě nemůžete zajít do lékárny, můžete výběr zkonzultovat také v naší online poradně  www.benu.cz/poradna. Tým odborných konzultantů je vám neustále k dispozici a pomůže vám zorientovat se v nabídce,“ říká PharmDr. Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu.

 „V případě probiotik a prebiotik, či laktobacilů je důležité dbát na jejich správné užívání. Nejlépe působí, pokud jsou užívány nalačno. Pokud podstupujeme antibiotickou léčbu, je důležité, aby mezi užitím antibiotik a probiotik uběhly alespoň tři hodiny,“ vysvětluje PharmDr. Lánová.

 

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PROBIOTIKY, PREBIOTIKY A LAKTOBACILY?

Probiotika jsou tělu prospěšné bakterie a živé kultury, které naše tělo chrání před patogeny, toxickými látkami, infekcemi a mají blahodárný vliv na naši imunitu. Sídlí v tlustém střevě, kde dohlížejí na to, aby se škodlivé bakterie a kvasinky nepřemnožily.

Laktobacily jsou druhem probiotik a patří mezi ty nejznámější. Mimo jiné produkují kyselinu mléčnou a najdeme je i v mateřském mléce. V našem těle přeměňují cukr na kyselinu mléčnou, která zase snižuje pH a brání vzniku různých infekcí.

Prebiotika jsou potravou probiotik. Jedná se o nestravitelnou formu sacharidu, kterou v běžných potravinách najdeme pod názvem inulin. Díky prebiotikům získávají probiotika potřebnou energii k vytvoření správné střevní rovnováhy.

„Všechny tyto tělu prospěšné živé kultury můžeme získat i ze stravy. Probiotika a laktobacily najdeme například v zakysaných mléčných výrobcích jako jsou kefíry, jogurty a acidofilní mléko. Prebiotika najdeme v potravinách bohatých na inulin. Mezi ty patří čekanka, česnek, chřest, cibule a pórek,“ dodává PharmDr. Lánová.

 

JAK POSILOVAT STŘEVNÍ MIKROBIOM U DĚTÍ?

Posilování imunity je velice důležité i u dětí, a to nejen u předškoláků, ale i u kojenců. Střevní mikrobiom se totiž utváří až do 3 roku života a je ovlivňován mnoha faktory. Například kojením i porodem. „V kategorii probiotik pro děti a kojence máme u nás v Benu opravdu široký výběr. Nejpopulárnější jsou kombinace probiotik a prebiotik ve formě cucacích pastilek a kapek. Například Livsane laktoaktivní kapky pro děti jsou vhodné i pro kojence a obsahují až 250 milionů živých laktobakterií,“ uzavírá PharmDr. Lánová.

 

 

Tip z BENU lékárny:

Livsane Laktoaktivní kapky pro děti
Kapsle obsahují 5 miliard živých kvasinek a laktobakterií, které se dostávají do střev živé, a vitamin B2, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, k udržení normálních červených krvinek a k udržení normálního stavu sliznic.

LIVSANE Laktoaktivní kapsle plus vitamín B2
Pokud chcete pouze posílit svou imunitu, zlepšit trávení, případně si pomoct při problémech s akutním průjmem, zvolte Livsane laktoaktivní kapsle s vitaminem B2, které obsahují 5 miliard živých kvasinek a laktobakterií. Tyto kapsle jsou přímo určené k léčbě průjmu a mají blahodárný vliv na trávení. Vitamin B2 navíc přispívá k normálnímu fungování sliznic a chrání před oxidativním stresem.