Také se vám už někdy stalo, že jste pročítali recepty na internetu nebo v kuchařkách a narazili jste při tom na podivnou ingredienci s názve agar? Co to vlastně je? Je to vůbec k dostání i v našich končinách? JE! A navíc to je zdravá sladká bomba!
Všechny chceme zhubno
Také se vám už někdy stalo, že jste pročítali recepty na internetu nebo v kuchařkách a narazili jste při tom na podivnou ingredienci s názve agar? Co to vlastně je? Je to vůbec k dostání i v našich končinách? JE! A navíc to je zdravá sladká bomba!
Všechny chceme zhubnout
Dámy, ruku na srdce, která z vás se nikdy nesnažila zhubnout nějaké to kilíčko a zkoušela si proto nahradit zbožňované sladkosti a dezerty něčím zdravějším? A jak to dopadlo? Asi nic moc, že? Běžná praxe vypadá tak, že se nadchneme k tomu, že všechno nezdravé, co jíme, se budeme snažit nahradit něčím méně kalorickým... Nadšení ovšem opadne v ten moment, kdy ono „méně kalorické“ strčíme do úst /poté obvykle následují citoslovce jako „fuj“, „blé“ apod./. Na to ale není nikdo zvědavý, my chceme něco opravdu slaďoučkého a voňavého, ale zároveň zdravého a dietního. No, a tak jsme se rozhodli, doporučit vám agar.
[clear]
Agar - sušené červené řasy
Agar je svým způsobem takový vyšší level želatiny. Na rosolovité želé z vepřových chrupavek a kostí tedy můžete klidně zapomenout. Ve skutečnosti jde o prášek ze sušených rozdrcených červených řas, který objevila asijská kuchyně. Agar nejen, že je naprosto univerzální, co do využití, ale také je 100% přírodní.
Je perfektním doplňkem všemožných moučníků, dezertů, sladkostí a jiných laskomin. Agar se získává ze tří rodů rudých mořských řas – Gelidium, Pterocladia and Gracilaria. Tyto řasy se vyskytují především v Asii a u západního pobřeží USA. Tam se sklízejí a posléze suší. Koupit se dají jako bílý či nažloutlý prášek, ale i jako želatinové plátky. Samotné slovo agar pochází z malajského slova „agar-agar“, což (překvapivě) znamená želé.
Proč je tohle „mořské želé“ tak unikátní? To je jednoduché. Obsahuje neuvěřitelné množství vitamínů a minerálů. Najdeme v něm vápník, hořčík, draslík, jód, ale i kyselinu listovou. Navíc je zcela nekalorický.
Používá se léčebně jako projímavý prostředek nebo jako vláknina při hubnutí. Jeho výhoda je, že se dá přisypat do jakékoli tekuté směsi, mírně povařit a želatina je hotová. Prostě fit and easy ingredience, která by ve vaší „zdravé“ kuchyni neměla určitě chybět.
Text: Ela Procházková
Re: Agar – zdravé sladké mlsání z mořských hlubin
Veronika (host) / před 5 lety 30.06.2020 18:37
Představa, že jím řasy mě docela děsí :-D . Zdravě mlsat se dá i jinak. Já jsem si třeba oblíbila topinambur. Nejen, že je zdravá, ale navíc i dobře chutná, a když je ještě namočená v čokoládě, tak chutná o to líp :-D . Já jsem na ně narazila na https://www.diatop.cz/ a už mi doma nesmí chybět.