Grilovací sezona je v plném proudu. Zdokonalte maso těmito marinádami

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Medovo-hořčičná marináda

Co budeme potřebovat?

2 lžíce medu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, petrželová nať

Pokud máte rádi jemné a šťavnaté kuřecí maso, které má navíc na povrchu karamelizovanou krustu, nemůžete touto marinádou sáhnout vedle. Stačí pouze nasekat petrželovou nať a smíchat ji s ostatními ingrediencemi. Sladký med se skvěle skloubí s pikantní hořčicí, citron zase dodá potřebnou kyselinku a olej zase nesmí chybět v žádné marinádě.

Připravené kousky masa polijeme směsí a necháme marinovat. Ideální je nechat kuřecí maso nasáknout medovo-hořčičnou marinádu po dobu alespoň 2-4 hodin, pokud ho však necháte pracovat přes noc, nic tím nezkazíte. Naopak. Chuť se masa krásně vsákne a bude ještě jemnější.

Marináda na pstruha

Co budeme potřebovat?

½ citronu, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý tymián, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Česnek si prolisujte do nádoby a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Samotná marináda, jak už název napovídá, je vhodná na pstruha. Ten má sám o sobě velmi jemné maso, a proto je důležité to s marinováním nepřehnat a zvolit ingredience, které podtrhnou jeho chuť a zároveň ji „nezabijí“.

Ať už pstruha necháváte vcelku, nebo filetujete, doporučuji rybu potřít z obou a nechat ho takto odpočinout v lednici maximálně půl hodiny. Když se rozhodne pro variantu grilovat pstruha vcelku, můžete mu dát dovnitř ještě kolečka citronu a bylinky.

Souvlaki marináda

Co budeme potřebovat?

1 citron, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného oregana, tymián, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř

Poslední marinádou, která se tentokrát skvěle hodí k vepřové krkovici, je obdoba řeckého souvlaki. Stačí si opět prolisovat česnek a přidat další ingredience. Sladká paprika, která je v receptu trochu navíc, dodá masu pěknější barvu. Marinujeme minimálně 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

Ačkoliv souvlaki známé jako špíz složený z kostek masa, můžete marinádu vyzkoušet i na celém plátku masa. Bylinky s olivovým olejem a citronem, to je chuť která vás na chvíli ze zahrady přesune do Atén či Soluně.

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3