Grilovací sezona je v plném proudu. Zdokonalte maso těmito marinádami

Grilovací sezona je v plném proudu. Zdokonalte maso těmito marinádami

Grilovací sezona už je i přes občasnou nepřízeň počasí v plném proudu, a tak jsme si pro vás připravili tipy na tři marinády. Dáváte přednost kuřecímu, vepřovému či rybám? Zkuste jejich chuť zdokonalit!


Medovo-hořčičná marináda

Co budeme potřebovat?

2 lžíce medu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, petrželová nať

Pokud máte rádi jemné a šťavnaté kuřecí maso, které má navíc na povrchu karamelizovanou krustu, nemůžete touto marinádou sáhnout vedle. Stačí pouze nasekat petrželovou nať a smíchat ji s ostatními ingrediencemi. Sladký med se skvěle skloubí s pikantní hořčicí, citron zase dodá potřebnou kyselinku a olej zase nesmí chybět v žádné marinádě.

Připravené kousky masa polijeme směsí a necháme marinovat. Ideální je nechat kuřecí maso nasáknout medovo-hořčičnou marinádu po dobu alespoň 2-4 hodin, pokud ho však necháte pracovat přes noc, nic tím nezkazíte. Naopak. Chuť se masa krásně vsákne a bude ještě jemnější.

Marináda na pstruha

Co budeme potřebovat?

½ citronu, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý tymián, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Česnek si prolisujte do nádoby a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Samotná marináda, jak už název napovídá, je vhodná na pstruha. Ten má sám o sobě velmi jemné maso, a proto je důležité to s marinováním nepřehnat a zvolit ingredience, které podtrhnou jeho chuť a zároveň ji „nezabijí“.

Ať už pstruha necháváte vcelku, nebo filetujete, doporučuji rybu potřít z obou a nechat ho takto odpočinout v lednici maximálně půl hodiny. Když se rozhodne pro variantu grilovat pstruha vcelku, můžete mu dát dovnitř ještě kolečka citronu a bylinky.

Souvlaki marináda

Co budeme potřebovat?

1 citron, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného oregana, tymián, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř

Poslední marinádou, která se tentokrát skvěle hodí k vepřové krkovici, je obdoba řeckého souvlaki. Stačí si opět prolisovat česnek a přidat další ingredience. Sladká paprika, která je v receptu trochu navíc, dodá masu pěknější barvu. Marinujeme minimálně 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

Ačkoliv souvlaki známé jako špíz složený z kostek masa, můžete marinádu vyzkoušet i na celém plátku masa. Bylinky s olivovým olejem a citronem, to je chuť která vás na chvíli ze zahrady přesune do Atén či Soluně.