Objevte krásy maďarského vinařství

Itálie, Francie a Španělsko. Tři vínu zaslíbené země, které nejenže patří mezi největší producenty tohoto oblíbeného nápoje, ale zároveň jsou proslulé i jeho kvalitou. My se však podívejme i do jiných částí světa, kde má produkce vína velkou tradici a zdejší výrobky rozhodně stojí za to vyzkoušet. Dnes konkrétně do Maďarska.
Když byla řeč u velké tradice, nesmíme v našem seriálu vynechat Maďarsko, kde má vinařství tisíciletou historii. V posledních dekádách navíc zažívá tak trochu renesanci. Maďarsko je tedy jednou z nejstarších historických vinařských zemí Evropy a má naprosto unikátní polohu, která vínu tolik svědčí.
Oblasti? Tokaj, ale i spoustu dalších
Nyní si připravíme sedm hlavních oblastí Maďarska. Tou vůbec nejslavnější je Tokaj-Hegyalja, která je dokonce zapsána na seznamu UNESCO. Zde nachází domov legendární Tokaj, což je sladké víno z botrytických hroznů, které kdysi pili králové a papežové. Vedle tokajského Aszú se dnes vyrábí i suché bílé víno z odrůdy Furmint, často minerální a komplexní.
Další velmi významným rájem vína v Maďarsku je Eger. Oblast je proslulá červeným cuvée Egri Bikavér, nebo-li býčí krve. Kromě této známé záležitosti tady vyniká i bílé Egri Csillag, což je aromatické cuvée z místních bílých odrůd. Pokud máte rádi vína červená a chcete ochutnat, jak to dělají v Maďarsku, pak je dobré vyrazit za teplem nebo se zaměřit na láhve z oblasti Villány. To je totiž jedna z nejteplejších oblastí Maďarsku a ideální podmínky tu nachází třeba Cabernet Sauvignon, Merlot, či původní Portugieser. Villány je také centrem vinařského turismu s moderními vinařstvími a stylovými penziony.
Jdeme představováním dál a před námi už je další důležitá oblast pro produkci červeného vína. Je jí Szekszárd, kde se mimo proslulého Egri Bikavéru zaměřují rovněž na odrůdy jako Kadarka nebo Kékfrankos. Z těch pak vznikají kořenitá vína s typickým jižanským šarmem. Za zmínku pak stojí i čím dál více rostoucí regiony Mátra a Bükk, kde se zaměřují na bílá vína.
Naši poslední zastávkou po maďarských vinařských oblastech budou Badacsony spolu s dalšími Balatonskými oblasti a jak již název napovídá, nachází se okolo jezera Balaton, často na sopečných svazích. Místní specialitou jsou minerální bílá vína, zejména z odrůd Olaszrizling (Vlašský ryzlink), Szürkebarát (Rulandské šedé) nebo Juhfark. Ideální místo na letní putování po vinicích s výhledem na jezero.
Furmint a další odrůdy
Pokud se chceme bavit o typických maďarských odrůdách, musím začít Furmintem, který je králem tokajských vín. Je jednoduše skvělý pro suché i sladké styly. Samozřejmě ale Maďarsko není jen o Furmintu. Další významnou odrůdou, která se právě s Furmintem často blenduje, je Hárslevelü. Z bílých vín pak nezapomínejme ještě na Juhfark.
U červených vín se budeme bavit hlavně o dvou odrůdách. První z nich je Kadarka, lehčí, kořenitá odrůda s velkým charakterem. Dříve hlavní složka Býčí krve. Nejrozšířenější odrůdou mezi červenými víny však je v Maďarsku Kékfrankos, známá také jako Blaufränkisch. Tvoří základ většiny červených vín.
Kam na výlet?
V Maďarsku si můžete na svých cestách za vínem užít spoustu jedinečných zážitků. Vidět tady můžete například tokajské sklepy, tedy staleté podzemní sklepy vysekané do sopečného tufu, kde zrají vína v ideální vlhkosti a teplotě. Zajímavá akce probíhá tradičně v Egeru a Szekszárdu, kde se konají vinařské stezky tzv. Bikavér trail, během nichž ochutnáte různé verze slavného cuvée Býčí krev a poznáváte odlišný styl každého vinaře.
Obdivovat v Maďarsku můžete i architekturu spojenou s vínem, a to hlavně v moderních vinařstvích jako Gere, Bock nebo Vylyan. Špičková vína tu navíc můžete spojit nejen s designem, ale také gastronomií a ubytováním, což nahrává víkendovému turismu.
Tato země je známá i festivaly a slavnostmi vína. Například Budapešťský festival vína, který se koná na hradě Buda, je největší akcí svého druhu v zemi. Regionální slavnosti v Tokaji, Egeru nebo Balatonu pak nabízejí ochutnávky, folklór i kulinářské zážitky.
Posledním bodem, kterým putování za vínem do Maďarska ukončíme, je kombinace vína a termálů. Mnoho vinařských oblastí, například v Egeru nebo Hévízu, má blízko termálním lázním. Kdo rád u relaxování popíjí víno, neměl by si toto místo nechat ujít.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)