Jak zužitkovat hrušky v gastronomii?

Hrušky mají pro lidské zdraví spoustu benefitů, a tak jsou i přes poměrně vyšší obsah cukru doporučovány ke konzumaci. A vlastně by to byla škoda, kdyby tomu tak nebylo, neboť lze toto ovoce skvěle využít v gastronomii. My vám proto přinášíme tip na tři recepty, kde hruška hraje hlavní roli.
Hruškové čatný
Co budeme potřebovat?
3 hrušky, cibule, česnek, zázvor, ocet, cukr, rozinky, hřebíček, skořice, máslo
Čatný je vlastně taková hutná omáčka, která má k podtrhnutí chuti jídel. Pochází z indické kuchyně a z hrušek bývá jedno z těch oblíbenějších především u lidí, kteří mají rádi kombinaci sladké a pikantní chutě. Jak s jeho přípravou začít? Nejprve si musíme nakrájet veškerou zeleninu a ovoce. Cibuli, česnek a závor můžeme nahrubo, hrušky na menší kostičky. Jako první si vezmeme máslo, které necháme rozehřát v rozpáleném hrnci. Poté do něj vložíme cibuli a restujeme lehce dozlatova. Následně vložíme k cibuli do tuku provonět hřebíček a skořici, a následně přidáme česnek se zázvorem. Opět opékáme, tentokrát už ale kratší chvíli. Je nutné dát pozor, aby česnek nezhořkl.
Pak už přichází na řadu hrušky, které prakticky ihned po vložení do hrnce zasypeme máslem. Ještě předtím můžeme klidně přidat trochu másla. Hrušky necháme karamelizovat, lehce posolíme, zakápneme octem dle libosti a přidáme rozinky. V této chvíli už stačí pouze nechat hrušky s ostatními ingrediencemi provářet tak dlouho, dokud nezískáme hustou konzistenci.
Hruškový kompot
Co budeme potřebovat?
1 l vody, 500 g krupicového cukru, 4 hřebíčky, 1 hvězdička badyánu,1 kg hrušek
Z Indie se vrátíme zpátky do Česka a uděláme si jedinečnou českou klasiku, kterou je bezpochyby hruškový kompot. I tady začneme tím, že si hrušky zbavíme slupek a jadřinců, a poté je nakrájíme na osminy. Takto připravené hrušky skládáme jednu vedle druhé do sklenic, abychom využili co největší prostor. Mezitím si připravíme rozvar. Ten je jednoduchý, dáme do hrnce vodu, cukr a koření a jen krátce ho svaříme.
Pak už stačí pouze zalít ovoce ve skleničkách. Dbejte na to, aby byly veškeré hrušky zcela ponořené. Sklenicí ještě před uzavřením několikrát poklepněte, aby se uvolnily bublinky. Pak se znovu ujistíme, že je ovoce pod hladinou a zazátkujeme. Jednotlivé sklenice přendáme do zavařovacího hrnce, kde sterilizujeme 25 minut při 85 °C. Když máme hotovo, vyndáme opatrně kompoty z vodní lázně a víčkem dolů je necháme odpočívat, dokud nevychladnou.
Salát s hruškou, ořechy a kozím sýrem
Co budeme potřebovat?
Mix salátů, hrušky, vlašské ořechy, kozí sýr, medová zálivka
Pokud jste v dietě a ve svém jídelníčku preferujete saláty, pak zkuste ten s hruškou, ořechy a kozím sýrem. Také v tomto případě musím začít tím, že si ovoce nakrájíme na tenké plátky. Vezmeme si salát, ideální je zakoupit mix salátů, aby byl pokrm pestřejší, a nastrouháme na něj kozí sýr. Následně přidáme ořechy a hrušku. Vše zakápneme zálivkou, kterou si připravíme ve vedlejší míse z medu, olivového oleje, citronu a hořčice. Poměry jsou na každém z nás jak kdo preferuje.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)