Pohankový bramborák
SUROVINY:
- 700 g oloupaných brambor
- 240 g pohanky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- sádlo na smažení
- pepř
- sůl
POSTUP
Pohanku nasypeme do hrnce s 1 l osolené vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 30 minut. Uvařenou pohanku scedíme, propláchneme pod tekoucí studenou vodou a nasypeme do mísy.
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do mísy k pohance přidáme brambory, česnek, vejce, kmín, majoránku, pepř, 2 lžičky soli a důkladně promícháme. Nakonec přimícháme mouku. Směs necháme v lednici půl hodiny odležet.
V pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo. Naběračkou do něj nalijeme těsto a bramboráky smažíme z obou stran dozlatova.
zdroj: www.rohlik.cz/chef/617-pohankovy-bramborak