Sladcí ptáčci z houskového těsta
Suroviny:
- 320 ml mléka
- 500 g mouky
- 1 lžička soli
- 1 sáček sušeného droždí
- 3-4 lžíce Korunního cukru moučka
- 30 g rozpuštěného másla
- Korunní cukr krystal
- rozinky či brusinky na oči
- mléko na potření
POSTUP
Smícháme suché přísady do misky a přidáme mléko s máslem. Všechny ingredience pořádně zapracujeme dohromady. Nejlépe to jde hnětením. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme kapku mléka. Až bude těsto bez hrudek a nebude se lepit na prsty, má správnou konzistenci. Necháme jej kynout cca 1 hodinu na teplém místě. Poté těsto rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé pramínky a zaplétáme ptáčky – uděláme očko na uzlík a protáhneme jeden konec ven, ten zašpičatíme do zobáčku a druhý konec rozplácneme a nožem nařízneme do ocásku. Skládáme je na plech s dostatečnými rozestupy, vmáčkneme rozinky pro oči, potřeme mlékem a pocukrujeme krystalovým cukrem. Pečeme asi 15-20 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C.
Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.
Ingredience: