Sladcí ptáčci z houskového těsta

Sladcí ptáčci z houskového těsta

Suroviny:

  • 320 ml mléka
  • 500 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 3-4 lžíce Korunního cukru moučka
  • 30 g rozpuštěného másla
  • Korunní cukr krystal
  • rozinky či brusinky na oči
  • mléko na potření

 

POSTUP

Smícháme suché přísady do misky a přidáme mléko s máslem. Všechny ingredience pořádně zapracujeme dohromady. Nejlépe to jde hnětením. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme kapku mléka. Až bude těsto bez hrudek a nebude se lepit na prsty, má správnou konzistenci. Necháme jej kynout cca 1 hodinu na teplém místě. Poté těsto rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé pramínky a zaplétáme ptáčky – uděláme očko na uzlík a protáhneme jeden konec ven, ten zašpičatíme do zobáčku a druhý konec rozplácneme a nožem nařízneme do ocásku. Skládáme je na plech s dostatečnými rozestupy, vmáčkneme rozinky pro oči, potřeme mlékem a pocukrujeme krystalovým cukrem. Pečeme asi 15-20 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C.

 

 

 

Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.

 

Ingredience: