Focacciový medvídek

Focacciový medvídek

 

Vyzkoušejte letos na jaře upéct i něco kreativnějšího, než je beránek či velikonoční zajíček. Slaný focacciový Zlatý medvídek potěší nejen děti, ale i dospělé. Máte jen klasické formy? Nevadí, nevěste hlavu a stejně se do receptu pusťte, stojí totiž za to. Na jeho přípravu stačí základní suroviny doplněné o rajčátka, parmezán a čerstvou bazalku. Už cítíte, jak tato italská delikatesa krásně voní?

Ingredience:
5 g čerstvého droždí
75 ml vlažné vody
Špetka cukru
125 g mouky
4 polévkové lžíce olivového oleje (samostatně)
3 špetky soli
Hrubá mořská sůl
2 rajčata
1 hrst bazalkových lístků
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce strouhaného parmezánu
Sůl a pepř

 

Postup:

  1. V míse smíchejte droždí s vlažnou vodou a špetkou cukru, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku a přikryté těsto nechte 10 minut odpočívat.
  2. Poté přidejte jednu lžíci olivového oleje a sůl a propracujte rukama do hladkého těsta. To pak přikryjte a nechte ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
  3. Předehřejte troubu na 220 °C na horním a spodním ohřevu. Vymažte Haribo formu Zlatého medvídka tenkou vrstvou olivového oleje a vysypte trochou mořské soli.
  4. Znovu těsto dobře propracujte, dejte ho do formy a dobře jej vtlačte dovnitř. Těsto nechte ještě jednou 10 minut kynout. Pak prsty vytlačte do těsta malé prohlubně, pokapejte povrch olivovým olejem a posypte jej mořskou solí. Formu vložte do trouby a pečte focacciového medvídka 25 minut.
  5. Mezitím omyjte rajčata, rozčtvrťte je, odstraňte zbytky stopek a rozkrájejte na malé kousky. Omyjte bazalku, vytřepte ji dosucha a nahrubo ji natrhejte. Stroužek česneku oloupejte a rozdrťte jej najemno. To vše v míse smíchejte s parmezánem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Okořeňte dle chuti solí a pepřem.
  6. Ještě teplého focacciového medvídka vyjměte z formy a servírujte jej s rajčatovo bazalkovou salsou.

 

 

Ingredience: