Jablečný koláč z pohankové a špaldové mouky

Jablečný koláč z pohankové a špaldové mouky

 

Ingredience

  • 1 a 3/4 šálku špaldových vloček
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • 1 šálek nevařené pohanky
  • 2 vejce
  • 2/3 šálku polotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 šálku jablečné omáčky
  • 1/2 šálku makadamového oleje
  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce meruňkové marmelády
  • vanilková zmrzlina na podávání

 

Postup receptu

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte pečicí formu (průměr asi 20 cm).

Do nádoby mixéru vložte špaldové vločky a nasaďte víko. Otočným ovladačem zvolte rychlost MILL. Mixujte asi 1 minutu, nebo dokud nebudou vločky rozmixovány na hladkou mouku. Přendejte do mísy a přidejte prášek do pečiva a cukr.

Do nádoby mixéru vložte pohanku a nasaďte víko. Otočným ovladačem zvolte rychlost MILL. Mixujte asi 1 minutu, nebo dokud nebude pohanka rozmixována na hladkou mouku. Přendejte do mísy ke špaldové mouce a řádně promíchejte.

Do nádoby mixéru vložte vejce, mléko, vanilkový extrakt, jablečnou omáčku a olej. Rozmixujte pomocí tlačítka PULSE. Stiskněte tlačítko PULSE asi 4krát, nebo dokud nebudou suroviny rovnoměrně zpracovány. Poté stiskněte tlačítko PAUSE.

Přidejte sypkou směs mouky a cukru a nasaďte víko. Stiskněte tlačítko PAUSE znovu a pomocí tlačítka PULSE zpracujte ještě 6–7krát, dokud se suroviny nespojí v hladké těsto. V případě potřeby přerušte chod mixéru a setřete stěny nádoby pomocí stěrky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Na těsto rozložte plátky jablka. Pečte asi 45 minut dozlatova. Použijte špejli, abyste zjistili, zda je koláč upečený. Vyjměte z trouby a nechte asi 5 minut odpočinout ve formě. Vyklopte koláč na rošt. Dokud je koláč ještě teplý, potřete jej meruňkovou marmeládou. Nechte stranou zcela vychladnout. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty/jablecny-kolac

 

Ingredience: