Velikonoční vegan nádivka

Velikonoční vegan nádivka

Suroviny:

3 lžíce oleje
půlka pórku – tmavší část
hrst pokrájených kopřiv
2 balení uzeného tofu
3 rohlíky nebo 6 plátků toustového chleba – mohou být i bezlepkové
300 ml rostlinného mléka
50 g rostlinného másla
1 vrchovatá lžička muškátového květu
10 vrchovatých lžic cizrnové mouky
0,5 litru vody
1 vrchovatá lžička černé soli
špetka kurkumy
¼ lžičky pepře

volitelná je vyšlehaná aquafaba z jedné plechovky cizrny nebo fazolí – nádivka pak bude vláčnější, ale nebude mít takovou plnou strukturu.

 

POSTUP:

Na kostičky nakrájené pečivo dáme do mísy, zalijeme teplým mlékem a přidáme máslo, které se nám v mléce rozpustí. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a pokrájené kopřivy a promícháme. Na oleji osmažíme na kostky pokrájený pórek a tofu, které pak přidáme do směsi s pečivem. V jiné nádobě rozmícháme cizrnovou mouku, černou sůl a kurkumu s vodou, aby ve směsi nebyly hrudky a přilejeme k ostatním ingrediencím. Pro vláčnou nádivku můžeme ještě vmíchat vyšlehanou aquafabu, tedy tekutinu z plechovky naložené cizrny nebo fazolí, kterou jsme v míse ručním mixérem s metlou vyšlehali do podoby sněhu. Nádivka z obrázku je pečená právě s aquafabou. Do směsi ji opatrně vmícháme a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů přibližně 50 minut.

Ingredience: