Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem
Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 50 minut Náročnost: *
Ingredience:
10 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
3 stroužky česneku
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
50 g tvrdého ovčího sýru
50 g másla
cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr
Postup:
- Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
- Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
- Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou
a vaříme cca 20 minut. - Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
- Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.
Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.
zdroj foto: www.akademiekvality.cz