Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

 

Počet porcí: 4 porce  Doba přípravy: 50 minut  Náročnost: *

 

Ingredience:

10 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
3 stroužky česneku
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
50 g tvrdého ovčího sýru
50 g másla
cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

 

Postup:

  1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
  2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
  3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou
    a vaříme cca 20 minut.
  4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
  5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

 

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.

 

 

 

zdroj foto: www.akademiekvality.cz 

 

Ingredience:

chřest