Větrník podle Ivety Fabešové

Větrník podle Ivety Fabešové

Odpalované těsto:
125 g plnotučného mléka
125 g vody
110 g másla
150 g hladké mouky
300 g vajec 

Krém
1/2ks vanilkového lusku
436 g plnotučného mléka
120 g žloutků 
87 g cukru krupice
35 g kukuřičného škrobu
30 g másla

Poleva:
cukrový fondán
voda

POSTUP
Mléko, vodu a máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Během varu vsypte celé množství mouky a za stálého míchání vařte na mírném ohni. Jakmile se na dně hrnce vytvoří světlý povlak, přendejte směs do mixéru a zlehka zamíchejte. Zchlaďte těsto na 45 °C a za stálého míchání přidávejte postupně vejce. Až budou všechna vejce vmíchaná do těsta, naplňte jím cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 6 cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dejte vychladit a mezitím připravte krém.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem, vyškrábněte semínka, s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem a zahřejte. Nechte pár minut vylouhovat, poté vanilkový lusk odstraňte. V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob. Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřejte na teplotu 85 °C. Sundejte z plamene a vmíchejte máslo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout. Poté krém naplňte do cukrářského sáčku.  

Cukrový fondán zahřejte na teplotu maximálně 45 °C. Kdyby byl příliš hustý, zřeďte ho vodou. Větrníky vodorovně rozřízněte napůl a vršek namočte do fondánu. Na spodní část nastříkejte žloutkový krém a přiklopte vrchní půlkou.

 

Dopřejte si proto k zákusku třeba prémiovou kávu L’OR a nechte se unášet dokonalým aroma i vytříbenou chutí.