Šumivé housky
Domácí houstičky provoní kuchyň a potěší malé i velké strávníky. Těsto zadělejte sektem nebo jiným šumivým vínem, bublinky napomáhají kvašení, těsto je vláčné a houstičky po upečení kypré. Měkké vydrží i do druhého dne. Pečením alkohol zcela vyprchá. Pokud sekt nebo jiné šumivé víno nemáte, můžete ho nahradit perlivou vodou.
15–20 kousků, příprava: 2½ hodiny
Ingredience
- 150 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (½ kostky)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 400 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 80 g vlahého másla
- 100 ml sektu
- 1 bílek
- 2 lžíce vody
- hrubozrnná sůl na posypání
- sezamová semínka na posypání
- mák na posypání
Postup
Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Do mísy prosejte mouku, osolte ji, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut.
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky a nebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte je asi 15–20 minut dopéct dozlatova.
Víno ve sklence a na talíři
Unikátní vinná kuchařka zkušené autorky Kristiny Šemberové obsahuje 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. 240 stran, doporučená prodejní cena 395 Kč, www.vinnakucharka.cz
Ingredience: