Bramborové lupínky a čerstvá zelenina s variací dipů
Chcete se zavděčit dětem? Připravte jim domácí brambůrky! A když jim k tomu přihodíte i „homemade“ dipy a nenápadně jídlo proložíte nakrájenou zeleninou, budou všichni naprosto spokojeni. U tohoto pokrmu popusťte uzdu své fantazii a pohrajte si se servírováním. Ať jí o něco dřív oči než ústa. Vytvarujte z brambůrek, okurky, papriky, rajčat, mrkve, řapíkatého celeru i dipů malá umělecká díla, kterým neodolá ani ten největší škarohlíd.
Počet porcí: 8 porcí Doba přípravy: 35 minut Náročnost: *
Ingredience:
400 g brambor
1 lžička kmínu
½ lžičky sušeného česneku
3 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
1 okurka
1 žlutá paprika
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř
na řepový dip:
2 menší předvařené řepy
200 g zakysané smetany (12%)
1 stroužek česneku
sůl, čerstvě mletý pepř
na koprový dip:
hrst čerstvého kopru
200 g zakysané smetany (12%)
1 šalotka
sůl, čerstvě mletý pepř
na rajčatový dip:
3 velká rajčata
3 lžíce kečupu
1 lžička sušené pažitky
1 lžička sušeného česneku
sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte je vodou a osušte. Promíchejte je v míse
s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte v troubě dozlatova cca 30 minut. Poté dejte na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného oleje. - Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky.
- Na řepový dip rozmixujte společně všechny ingredience.
- Na koprový dip smíchejte posekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a ochuťte solí
a pepřem. - Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.
Tip: Pokud je to možné, kupujte si brambory k rychlé konzumaci. Tedy v případě, že nemáte temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že začnou klíčit, což může být pro člověka nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné.
Ingredience: