Bramborové lupínky a čerstvá zelenina s variací dipů

Bramborové lupínky a čerstvá zelenina s variací dipů

Chcete se zavděčit dětem? Připravte jim domácí brambůrky! A když jim k tomu přihodíte i „homemade“ dipy a nenápadně jídlo proložíte nakrájenou zeleninou, budou všichni naprosto spokojeni. U tohoto pokrmu popusťte uzdu své fantazii a pohrajte si se servírováním. Ať jí o něco dřív oči než ústa. Vytvarujte z brambůrek, okurky, papriky, rajčat, mrkve, řapíkatého celeru i dipů malá umělecká díla, kterým neodolá ani ten největší škarohlíd.

 

Počet porcí: 8 porcí Doba přípravy: 35 minut  Náročnost: * 

Ingredience:
400 g brambor
1 lžička kmínu
½ lžičky sušeného česneku
3 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
1 okurka
1 žlutá paprika
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř

na řepový dip:
2 menší předvařené řepy
200 g zakysané smetany (12%)
1 stroužek česneku
sůl, čerstvě mletý pepř 

na koprový dip:
hrst čerstvého kopru
200 g zakysané smetany (12%)
1 šalotka
sůl, čerstvě mletý pepř

na rajčatový dip:
3 velká rajčata
3 lžíce kečupu
1 lžička sušené pažitky
1 lžička sušeného česneku
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte je vodou a osušte. Promíchejte je v míse
    s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte v troubě dozlatova cca 30 minut. Poté dejte na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného oleje.
  2. Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky.
  3. Na řepový dip rozmixujte společně všechny ingredience.
  4. Na koprový dip smíchejte posekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a ochuťte solí
    a pepřem.
  5. Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.

 

 

Tip: Pokud je to možné, kupujte si brambory k rychlé konzumaci. Tedy v případě, že nemáte temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že začnou klíčit, což může být pro člověka nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné.

 

 

 

Ingredience: