Rebarborový koláč
Rebarbora neboli reveň není příliš známou zeleninou. Načervenalé stonky se sklízí od dubna do června, po svatém Janu (26. 6.) byste ji už trhat neměli. S pokročilou sklizní obsahuje stále více kyseliny šťavelnaté, kvůli které není reveň vhodná pro těhotné a kojící ženy, ani pro děti mladší 10 let. Vyhnout by se jí měli také ledvináři. Ale nebojte se, šťavelany v sobě obsahuje i šťovík nebo špenát. Tato zelenina obsahuje mnoho vitamínů z řady A a B. Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Oceňovaná je také těmi, kteří se snaží zhubnout, protože na sebe váže tuky.
Ingredience
- 500 g zralé rebarbory
- 3 vejce
- 100 g másla
- 200 g Bio cukru z řady Korunní cukr
- 1 balení vanilkového cukru
- Špetka soli
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 200 g mouky
- ½ polévkové lžíce sody do pečiva
- Korunní cukr moučka v mlýnku
Postup
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Žloutky oddělíme od bílků a z nich vyšleháme tuhý sníh. Rozpuštěné máslo vymícháme s bio a vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přidáme žloutky, sůl a citronovou kůru. Sodu zalijeme vodou a smícháme s moukou, kterou jemně vmícháváme do směsi. Jako poslední je řada na sněhu. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy. Na vrch naskládáme rebarboru a pečeme při teplotě 180 °C po dobu přibližně 50 minut. Servírujeme vychladlý pocukrovaný moučkovým cukrem z praktického mlýnku.
Další recepty najdete na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj foto: Shutterstock
Ingredience: