Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Počet porcí: 1 menší pečicí plech Doba přípravy: 50 minut Náročnost: *

Ingredience na piškot:

4 vejce
200 g cukru moučka
200 g polohrubé mouky
8 lžic slunečnicového oleje
8 lžic vlažné vody
1 kypřicí prášek
Tuzemák

Krém:

2 zakysané smetany
1 bílý jogurt
1 vanilkový cukr
4 jablka
2 pytlíky želatiny
Tuzemák

 

Postup:

  1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
  2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).
  3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).

 

Tip: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina z roku 2020. Nabízí se BIO Kysanka od Ing. Jiřího Kubernáta – Farma Kubernát (Karlovarský kraj) nebo BIO zakysaná smetana od Milko se značkami kvality „Biolist“ a „Biozebra“.

 

 

zdroj www.akademiekvality.cz

 

Ingredience: