Minestrone polévka s domácí focacciou

Minestrone polévka s domácí focacciou

Úžasná polévka plná velkých rustikálních kousků různé zeleniny, kterou máte rádi, s fazolemi, aby byla sytější
a k ní do páru domácí focaccia… Pak už jen sklenka červeného vína a jste v Itálii uno, due ;)

SUROVINY

1 dcl olivového oleje
1 velká bílá cibule
5 stonků řapíkatého celeru
3 střední mrkve
3 střední brambory
půlka cukety
pár kousků brokolice
3 oloupaná pokrájená rajčata (já je neloupu, ale spousta lidem vadí ty slupičky,
které se během vaření z rajčat uvolní)
pár listů kapusty nebo špenátu
uvařené bílé či červené fazole
sůl, čerstvě mletý pepř
3 lžíce rajčatového protlaku


Focaccia

500 g hladké mouky
4 dcl vlažné vody
½ kostky droždí
1 lžíce mořské hrubozrnné soli
olivový olej
na různé alternativy olivy, čerstvý rozmarýn, cherry rajčátka, sušená rajčata, česnek


Všechnu zeleninu nakrájíme na velké rustikální kostky. Na olivovém oleji osmahneme cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Počkáme až se zelenina pořádně rozvoní a potom přidáme brambory, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme pepř a necháme přijít k varu. Zhruba po 7 minutách, co se nám vývar se zeleninou vaří, přidáme pokrájenou cuketu, brokolici, rajčata, kapustu (špenát přidáme případně až na úplný závěr a jen zlehka prohřejeme). Uvaříme s bramborami do měkka. V závěru vaření přidáme protlak, fazole a necháme prohřát.
Do mixéru dáme pár naběraček polévky, které do hladka rozmixujeme a vrátíme zpět do polévky, aby neměla zcela konzistenci „obyčejného“ vývaru.

Na focacciu smícháme v míse vlažnou vodu a droždí, postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 díly, které prsty rozprostřeme v placku na pečící papír a každou z nich pokapeme bohatě olivovým olejem, posypeme solí a pak prsty uděláme do těsta dolíčky, aby se do něj sůl s olejem dostaly. Pokud nechceme „jen obyčejnou“ variantu přidáme olivy, plátky česneku nebo třeba sušená rajčata a focacciu pak pečeme v předehřáté troubě na 220–250 °C asi 10 až 12minut.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)