Fenyklový krém s ořechy

Fenyklový krém s ořechy

Fenykl je, myslím, jako koriandr, buď ho milujete anebo nesnášíte. Já nemám ráda koriandr, ale fenykl, fenykl můžu! Asi to bude i tím, že semínka fenyklu jsou tajemstvím našeho rodinného receptu na vánočku nebo velikonoční mazanec. Fenykl teď vidím v obchodě docela často, tak mě to přivedlo na myšlenku si tento skvělý krém opět uvařit. Nejen že fenykl pomáhá s trávením, ale také tlumí kašel a pomáhá nemocnému močovému měchýři či ledvinám, takže je možná správný čas na tuto polévku i z těchto důvodů.

SUROVINY

řepkový olej
1 velká cibule
2 menší fenykly
300 g oloupaných brambor
1 litr zeleninového vývaru
sůl
alternativně můžeme přidat sójovou nebo ovesnou smetanu
hrst vlašských ořechů
lžíce javorového sirupu
lžíce olivového oleje

Půlku jednoho fenyklu pokrájíme na kostičky, dáme do malého pekáčku či zapékací misky, přidáme hrst vlašských ořechů, zalijeme olivovým olejem a javorovým sirupem, promícháme. Dáme péct do trouby na cca 160 °C, dokud není fenykl spolu ořechy zlatavé barvy.

Mezitím orestujeme cibuli na oleji do sklovata, přidáme na kostky nakrájený fenykl a společně restujeme, aby se fenykl rozvoněl. Přidáme na kostky pokrájené brambory a zalijeme vývarem. Když jsou brambory měkké, polévku osolíme a rozmixujeme do hladka. Můžeme přidat smetanu a hotovou polévku posypat opečeným fenyklem s ořechy.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)