Bábovka s ovesnými vločkami a rybízem
Na těsto
- 4 vejce
- 200 g másla
- 250 g Korunního cukru moučka
- 1 bal. vanilkového cukru
- 1 ČL skořice
- 2 ČL nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
- 2 PL rumu
- 200 g mouky
- 50 g potravinářského škrobu
- 1 bal. prášku do pečiva
- 100 g mletých lískových ořechů
- 170 g rybízového džemu
- 4 PL ovesných vloček
Na polevu
- 250 g Korunního pudrového cukru
- 1 vaječný bílek
- 2 PL citrónové šťávy
příprava
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Změknuté máslo s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí, pomerančovou kůrou a rumem vymícháme do pěny. Postupně přidáme žloutky.
Škrob promícháme s práškem do pečiva a mletými lískovými oříšky a spolu s polovinou sněhu z bílků vypracujeme na těsto. Opatrně přimícháme zbylý sníh.
Rybízový džem smícháme s ovesnými vločkami. 1/3 cesta vylejeme do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Čajovou lžičkou rozložíme na povrch těsta polovinu směsi vloček a rybízového džemu. Vylejeme druhou třetinu těsta a navrch opět rozložíme zbytek směsi vloček a džemu. Nakonec přikryjeme zbytkem těsta a povrch vyhladíme.
V předehřáté troubě pečeme při teplotě 180 °C přibližně 50 minut. Hotovou bábovku necháme 15 minut stát ve formě, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Z pudrového cukru, bílku a citrónové šťávy vymícháme hladkou, hustou polevu, kterou potřeme povrch bábovky.
zdroj: https://www.korunnicukr.cz/recepty/recipe-detail/babovka-s-ovesnymi-vlockami-a-rybizem/
Ingredience: