Jogurtový dort s jahodami
Počet porcí: 8 porcí (1 dort), Doba přípravy: 80 minut, Náročnost: *
Ingredience:
na korpus:
500 g tučného tvarohu
200 dětské krupičky
3 vejce
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
150 g másla + na vymazání formy
špetka soli
mouka na vysypání formy
na krém:
100 g změklého másla
160 g žervé
100 ml bílého jogurtu
150 g cukru krupice
na zdobení:
čerstvé jahody
čerstvý rozmarýn
Postup:
- Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny.
- Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva.
- Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané
a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut. - Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
- Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému.
- Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem.
Tip: Slyšeli jste o cereálních vejcích? Jsou o něco výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.
zdroj www.akademiekvality.cz nebo Akademie kvality