Brokolicový krém s jogurtem
Počet porcí: 6 porcí, Doba přípravy: 35 minut, Náročnost: *
Ingredience:
1 velká brokolice
1 cibule
250 ml bílého jogurtu
600 ml zeleninového vývaru
2 lžíce másla
100 g oblíbeného tvrdého sýra
hrst čerstvého kopru k podávání
1 den starý rohlík nebo houska na krutony
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
- Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
- Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
- Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.
Tip: Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci.
zdroj www.akademiekvality.cz nebo Akademie kvality