Tvarohové knedlíky plněné lesním ovocem
Suroviny na těsto:
2 měkké tvarohy (polotučné a balené v alobalu, ne ve vaničce – ty totiž obsahují příliš vody)
1 menší vejce
150 g dětské krupičky (nebo polohrubé mouky)
špetka soli
Na náplň:
miska lesního ovoce (např. směs borůvek, malin, ostružin a lesních jahod)
Na vaření:
1,5 l vroucí vody a 1 lžíce soli
Na posyp a polevu:
moučkový cukr, skořice a ghí od Českého Ghíčka
Postup:
V míse promícháme tvarohy s vejcem, solí a polovinou dětské krupičky. Uhněteme tužší nelepivé těsto, které rozdělíme na vále posypaném trochou krupičky na čtyři díly. Z každého dílu vytvarujeme váleček o průměru 3 cm.
Dáme vařit vodu do většího hrnce a osolíme ji dvěma lžičkami soli.
Válečky nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm, ze kterých tvoříme na vále malé placičky. Do nich zabalíme ovoce. U lesního ovoce a drobných plodů pokládáme jen menší množství náplně na střed placičky. Každý knedlík důkladně zabalíme, aby nikde nezůstala skulina, kterou by mohla vytéct šťáva nebo vyklouznout ovoce.
Knedlíky zavaříme do velmi vroucí vody, přitom je odebereme ode dna, aby se nepřilepily. Takto je necháme vařit na mírnějším ohni asi 8 minut.
Následně knedlíky vylovíme děrovanou naběračkou, přeložíme na mělký talíř a hned propíchneme vidličkou, aby mohla uniknout přebytečná pára.
Mezitím si na pánvičce rozpustíme ghí (na 4 porce postačí 2 lžíce ghí od Českého Ghíčka).
Knedlíky rozdělíme na talíře, porce posypeme moučkovým cukrem, poprášíme skořicí a přelijeme rozpuštěným ghí.
Tip: Vyzkoušejte ghí se skořicí a vanilkou
Knedlíky můžete posypat jen cukrem a místo skořice použít ghí obohacené skořicí a vanilkou, které nejen výborně chutná, ale také krásně voní. Stejně dobře se hodí i na palačinky nebo třeba na sladké kaše. Ghí se skořicí a vanilkou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).
Ingredience: