Čokoládového cheesecake

Čokoládového cheesecake

Suroviny:

Na sušenkový základ:

  • 200 g sušenek (použila jsem Albert Farmářské sušenky s čokoládou)
  • 125 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém:

  • 500 g čerstvého sýra Philadelphia (nebo Žervé přírodní)
  • 250 g tvarohu
  • 150 g tmavé čokolády
  • 1 dcl smetany
  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 2 lžíce hladké mouky

Na polevu:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 1 dcl smetany
  • 1 lžíce karamelové polevy nebo datlového sirupy (není nutné)

 

Příprava:

Sušenky nadrtíme nebo rozmixujeme. V míse je smícháme s povoleným máslem, třtinovým cukrem a kakaovým práškem. Formu si vyložíme kolem z pečícího papíru a sušenkový základ do ní pečlivě napěchujeme, prsty a třeba i dnem skleničky, abychom vytvořili stejnoměrný základ pro cheesecake. Dáme do lednice.

Troubu rozehřejeme na 140°C.

150 g čokolády rozpustíme v 1 dcl smetany a necháme zchladnout. Mezitím šleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku, potom philadelphii a tvaroh, nakonec čokoládu. Rozšleháme pořádně, abychom neměli žádné cucky.Dortovou formu obalíme zespoda několika vrstvami alobalu (aby nám obsah v troubě neprotekl, ošklivě to smrdí), nalijeme tvarohovou směs na základ a dáme do trouby na 1 hodinu. Po hodině vypneme troubu a necháme cheesecake vychladnout uvnitř trouby.

Dáme do lednice a necháme přes noc chladit. Druhý den rozehřejeme zbylou čokoládu ve smetaně, přidáme karamel nebo sirup a rozetřeme po povrchu koláče. Necháme ještě ztuhnout.

 

Ingredience: