Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.
SUROVINY:
Husa
Husa 4 kg
Rozmarýn 2 lžičky
Majoránka 2 lžičky
Jablka, hrušky 500 g
Sůl, kmín dle chuti
Karamelizovaná cibulka
Červená cibule 1 kg
Sádlo z husy 100 ml
Červené víno 100 ml
Cukr krystal 200 g
Balsamico tmavé 200 ml
Sůl
Postup
Husu důkladně omyjeme a následně osušíme. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky. Vlžíme ji do pekáče s varnou poklicí Aroma od Lamart a necháme ji přes noc v chladu.
Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.
- Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.
- K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky
zdroj: www.lamart.cz/recepty
Ingredience: