Tradiční klatovská rajská omáčka, jako od babičky

Tradiční klatovská rajská omáčka, jako od babičky

 

Suroviny na masové koule:

  • Kuřecí mleté maso stehenní z Drůbežářského závodu Klatovy
  • 2 stroužky česneku
  • provensálské koření dle libosti
  • ½ čajové lžičky pepře
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 čajové lžička brusinek nebo jahodové marmelády na oslazení
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • strouhanka

Suroviny na omáčku:

  • máslo, olej
  • 1 šalotka
  • 2-3 mrkve
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • vývar (zeleninový nebo hovězí)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • cukr nebo marmeláda
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření

 

POSTUP:

Všechny suroviny na masové koule smíchejte dohromady. Pokud bude maso moc lepkavé a řídké zasypte ho strouhankou a znovu vše promíchejte. Vedle mějte připravenou misku s vodou a při tvarování kuliček si v ní pravidelně oplachujte ruce, aby maso nelepilo. Kuličky můžete opéct v troubě na 180°C po dobu 30 minut nebo uvařit v omáčce.

Ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Do ní přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a restujte, dokud kraje nezezlátnou. Poté přidejte plechovku loupaných rajčat, zamíchejte a zalijte vývarem. Přidejte nové koření, bobkový list, pepř a skořici. Vařte na mírném plamenu asi 30 minut. Nakonec dochuťte cukrem nebo marmeládou, podle toho, jak to máte rádi. Nakonec vše rozmixujte. Omáčka by se tak měla zahustit a neměly by být potřeba ani mouka. Podávejte dohromady s kuličkami a libovolnými těstovinami.

Dobrou chuť!

 

 

zdroj: www.dzklatovy.cz

 

 

Ingredience: